CARA BELI EMAS PUBLIC GOLD

produk jongkong emas perak public gold

produk jongkong emas perak public gold

Cara mudah beli jongkong emas dan perak public gold secara online harga emas termurah tanpa cukai gst bagi memulai pelaburan emas dan perak fizikal

Public gold adalah syarikat emas fizikal terbesar dan terkemuka Malaysia yang menjual dan membeli emas serta perak fizikal diiktiraf dunia bercop LBMA yang dikecuali dari cukai gst secara online. Emas fizikal adalah emas yang boleh dipegang, disimpan dan digadaikan dan terdiri daripada jongkong emas atau gold bar, syiling dinar, jongkong perak dan barangan kemas perhiasan emas. Emas dinar public gold adalah satu-satunya dinar emas yang dapat pengecualian cukai gst di Malaysia.

Jongkong emas atau gold bar adalah emas 999.9 iaitu emas 24K atau logam Au yang mengandungi kandungan 99.99% kandungan emas, syiling dinar pula adalah emas 22K 916 atau 917, emas 916 atau 917 adalah sama nilainya bermaksub kandungan emasnya 91.6% kandungan logam emas Aurum (emas 917 kerana dibundar dari emas 916 juga kerana kandungan sebenar emas 91.67 menjadi 91.7 atau 917). Bermula 25 Disember 2014 Public Gold telah mengeluarkan jongkong emas 24k emas 999.9 diiktiraf LBMA dan Emas Dinar baru berketulinan 24K emas 999.9 LBMA (dulu emas dinar 22K emas 916) untuk di kecualikan dari cukai GST yang telah dilaksanakan pada 1 April 2015. Barangan kemas public gold iaitu public jewellery mempunyai pelbagai jenis emas perhiasan menarik dengan pelbagai bentuk yang boleh dibeli secara online. Emas public gold diiktiraf dunia LBMA (London Bullion Metal Association), bersijil dan dijamin ketulinannya yang boleh digadai atau dijual bernilai tinggi seluruh dunia. Public gold juga menyediakan jongkong perak atau silver dan syiling dirham perak untuk pelaburan perak.

Emas dan perak fizikal public gold terdiri daripada :

 • Jongkong emas atau gold bar 24K emas 999.9% terdiri dari gold bar 0.5 gram pelbagai tema, gold bar 1gram pelbagai tema, 5gram, 10g, gold bar 20g,gold bar 50g,gold bar 100g dan gold bar 250g diiktiraf LBMA bebas cukai gst.
 • Syiling dinar emas 999.9 iaitu 24K LBMA tanpa cukai gst terdiri daripada ½ dinar emas, 1 dinar, emas 2 dinar, emas 5 dinar dan emas 10 dinar.
 • Jongkong emas Bungamas 24K 10g, 20g, 50g dan 100g yang bercirikan kesenian melayu tanpa LBMA kena cukai gst.
 • Gold bar Tai Fook Series 24K 10g, 20g, 50g dan 100g yang bercirikan kesenian Cina tanpa LBMA kena cukai gst..
 • Barangan kemas i-series 22K emas 916 terdiri loket emas 5g dan 10g, gelang tangan 10g, rantai leher 20g, 50g dan 100g.
 • Jongkong perak terdiri daripada silver bar 100g, 250g, 500g dan 1kg dan 5kg.
gold bar dan emas dinar 24k lbma public gold dikecualikan gst

gold bar dan emas dinar 24k lbma public gold dikecualikan gst

Pelaburan emas fizikal public gold adalah melibatkan pembelian emas fizikal seperti gold bar, syiling dinar atau barang kemas, beli dan simpan emas sendiri atau disimpan oleh public gold melalui program GAP yang boleh dikeluarkan emas pada bila-bila masa dan menjualnya apabila harga emas naik untuk mendapat keuntungan.

Emas yang sesuai untuk pelaburan emas adalah gold bar atau syiling emas dinar LBMA tanpa cukai GST kerana harganya murah, dikecuali cukai gst dan peratus spreadnya rendah. Spread iaitu peratus perbezaan harga jual dengan harga beli bagi syarikat pelaburan emas pertama di Malaysia iaitu Public gold adalah rendah iaitu 4% hingga 8% bergantung kepada jenis jongkong emas. Lihat CARA PILIH EMAS TERBAIK UNTUK KEUNTUNGAN MAKSIMA untuk perbandingan peratus spread emas atau susut harga emas.

Pelaburan emas public gold melibatkan tiga kategori iaitu :

1. Beli emas atau perak public gold dengan daftar percuma online seterusnya beli emas online atau offline seperti pelbagai cara dibawah otomatik menjadi pelanggan atau ahli public gold tanpa yuran hangus. Beli emas terus dapat kod pg ahli public gold untuk kemudahan melabur emas dan perak secara online.

2. Beli emas sekaligus RM30,000 keatas dapat menjadi dealer public gold. Ini adalah keistimewaan public gold iaitu boleh menjadi pengedar emas atau dealer emas tanpa dikenakan yuran hangus, hanya perlu beli emas RM30,000 ke atas sahaja. Lihat KELEBIHAN MENJADI DEALER ATAU PENGEDAR EMAS PUBLIC GOLD.

3. Beli emas modal rendah minimum RM100 atau membeli jongkong emas 1 gram 24K dan kumpul gram emas yang di beli untuk mengeluarkan gold bar atau emas dinar 24k berdasarkan jumlah gram emas yang telah dikumpul dalam program gap ( gold accumulation program ) public gold. Cara membeli emas program tidak boleh daftar online, kena beli emas secara manual terus terdaftar jadi ahli public gold tanpa yuran. Klik cara beli emas program gap Klik CARA MEMBELI EMAS 1 GRAM PROGRAM GAP PUBLIC GOLD untuk panduan pembelian emas dan maklumat tentang program GAP pertama di Asia dan terus jadi ahli public gold.

TIPS BELI EMAS PELABURAN :

Jika modal untuk membeli emas banyak sekurang-kurangnya dapat membeli emas 1 dinar 24K LBMA tanpa GST, lebih baik dan murah dengan membeli emas terus dapat emas seperti kategori 1. Jika modal pelaburan kecil, lebih baik dan murah dengan membeli emas program GAP seperti kategori 3 dan paling baik adalah menjadi pelabur emas serta dealer public gold iaitu dengan membeli emas sekaligus minima RM30K terus dapat jadi dealer public gold.

Sebelum membeli emas atau perak anda harus tahu harga emas semasa public gold yang murah dan berubah setiap 20 minit dan harga emas program gap berubah sekali sehari. Lihat harga emas semasa pada website public gold, sila klik HARGA EMAS PUBLIC GOLD

Ringkasan cara membeli emas public gold untuk memulakan pelaburan emas :

 1. Lihat harga emas terkini public gold.
 2. DAFTAR PERCUMA ONLINE DAHULU hanya 2 langkah dibawah dan beli emas online bila-bila masa harga emas rendah atau bila mempunyai wang atau beli emas offline terus jadi ahli public gold dengan memilih SATU dari 4 cara beli emas di bawah.
 3. Buat pembayaran selewatnya 3 hari secara tunai atau bank in ke akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd.
 4. Kunjungi cawangan public gold berdekatan untuk mengambil emas yang dibeli dengan membawa ic, wang tunai atau resit bayaran bank in jika sudah membayar di bank. Klik CAWANGAN PUBLIC GOLD SELURUH MALAYSIA untuk melihat alamat serta nombor telefon 18 cawangan public gold setiap negeri dalam Malaysia dan singapura.
 5. Guna kod pg ahli public gold untuk menambah pembelian emas atau perak atau menjual emas secara online melalui website public gold.

PILIH SATU DARI 4 CARA BELI EMAS PUBLIC GOLD UNTUK MULAKAN PELABURAN EMAS :

A. CARA BELI EMAS DAN PERAK SECARA ONLINE

Daftar percuma pada website public gold dan mula beli emas atau perak.Semasa mendaftar pada website public gold, pastikan menulis kod introducer PG001425 dan nama introducer MOHD ZAIDI BIN JUNUS.

1. Pertama sekali Klik DAFTAR PERCUMA DAN BELI EMAS DALAM RINGGIT MALAYSIA  ( www.publicgold.com.my ) ATAU klik DAFTAR PERCUMA UNTUK BELI EMAS DALAM DOLAR SINGAPURA ( www.publicgold.com.sg ) untuk daftar percuma dahulu sebelum beli emas online. DAFTAR SEKARANG JUGA dan apabila harga emas rendah atau mempunyai wang boleh terus beli emas online. Klik OK untuk pendaftarn online bukan secara belian program GAP, non GAP. 

pendaftaran percuma online public gold

ATAU layari www.publicgold.com.my dan ikuti DUA Langkah DAFTAR PERCUMA klik LOGIN dan klik REGISTER.

mula daftar jadi pelanggan public gold

mula daftar jadi pelanggan public gold

2. Pendaftaran percuma pra ahli public gold secara online. Pastikan menulis maklumat diri dengan betul dan tulis nombor introducer 001425 pada ruangan introducer PG, dan klik check introducer dan klik OK pada pop up valid introducer akan terpapar Mohd Zaidi Bin Junus.

Satu kerugian jika tidak meletakkan introducer kerana harga emas public gold adalah tetap walau siapa beli dimana anda tidak perlu membayar introducer untuk memberi bimbingan serta tunjuk ajar dalam pelaburan emas public gold.

Tulis password pilihan anda, centang pada I AM HUMAN dan klik SUBMIT. Pastikan mengingati password supaya mudah login semula untuk membeli emas.

Sudah selesai daftar, tapi belum sah menjadi ahli public gold hingga membeli apa-apa produk emas atau perak seperti emas 1 dinar 24k LBMA bebas gst dan sebagainya.

cara daftar ahli public gold

cara daftar ahli public gold

3. Selepas pendaftaran menjadi ahli sementara, mula membeli emas secara online untuk menjadi ahli Public Gold yang sah yang punya kod pg ahli dengan membeli apa-apa produk emas atau perak public gold seperti beli emas 1 dinar, gold bar 1 gram dan sebagainya.

Klik LOGIN dan Masukkan nombor kad pengenalan di ruangan username dan password anda. Tik pada i am human dan klik LOGIN.

cara mula beli emas

cara mula beli emas

4. Membeli emas secara online mengikut harga emas semasa atau booking harga beli emas public gold. Tatar mouse ke ORDER dan pilih PLACE ORDER untuk lock harga beli emas. Klik I AGREE pada dokumen risiko naik turun harga emas dalam pelaburan emas.

cara booking harga emas public gold

cara booking harga emas public gold

5. Langkah membeli produk emas public gold secara online.

Terdapat 3 langkah ringkas membeli produk emas public gold online :

langkah 1 ialah memilih produk emas dan perak atau aksesori public gold untuk di beli mengikut harga emas semasa. Jangan di tanda tik pada ruangan storage service.

Storage Service atau Allocated Gold Storage Service (AGSS) adalah perkhidmatan penyimpanan emas di Public Safe Public Gold. Perkhidmatan AGSS atau storage service adalah pembelian emas online dan terus menyimpan emas yang dibeli di public gold. Perkidmatan Allocated Gold Storage Service (AGSS) ini sesuai bagi pelabur atau pembeli emas yang berada di luar negara atau oversea, pelabur emas yang takut menyimpan emas atau pelabur emas yang sibuk atau tiada masa ke cawangan public gold untuk membeli atau menjual emas kerana pembelian emas atau penjualan emas boleh dibuat online atau mengeluarkan emas fizikal yang dibeli di cawangan public gold berdekatan.

Pilih cawangan public gold terdekat untuk bayar dan ambil emas yang dibeli dan tuliskan nombor bilangan pada produk jongkong emas atau emas dinar yang mahu dibeli. Klik NEXT

cara beli emas public gold

cara beli emas public gold

6. Pengesahan maklumat pembeli emas serta cara pembayaran dalam pembelian emas public gold.

Langkah 2 mengisi maklumat pembeli emas dan cara pembayaran

Klik MYSELF dan Pembelian emas fizikal Public gold boleh dilakukan melalui dua kaaedah iaitu Bayaran Penuh ( Full Payment) atau Bayaran Ansuran 4 kali atau selama 4 bulan ( EPP easy payment Purchase). Pilih FULL PAYMENT untuk bayaran penuh dan apa-apa bank. Pada remarks on order, boleh tulis apa-apa catatan seperti nama introducer dan sebagainya atau biarkan kosong. Klik NEXT

cara membeli emas online

cara membeli emas online

7. Akhir sekali pengesahan pembelian emas tanpa cukai gst.

Langkah 3 pengesahan pembelian emas public gold, terus dapat kod pg ahli public gold.

Harga pembelian emas yang dipaparkan adalah harga bersih pembelian emas public gold termasuk gold premium. Jika telah berpuashati akhir sekali klik SUBMIT ORDER.

beli emas tanpa cukai gst

beli emas tanpa cukai gst

Setelah submit, akan terpapar SALES ORDER yang tercatat jumlah belian, nombor dokumen sales order, KOD PG AHLI PUBLIC GOLD anda, nombor akaun public gold marketing dan sebagainya.

TAHNIAH, anda telah sah menjadi ahli public gold. Hafal dan ingati kod pg anda untuk LOGIN di website public gold untuk kemudahan lock harga beli emas atau jual emas secara online. 

Pembelian emas secara online membolehkan pelanggan terus dapat kod pg ahli public gold yang sah dengan membeli emas iaitu kunci harga beli emas sekurang-kurangnya 1 dinar emas atau gold bar 1 gram secara online melalui website public gold.

Bagi menjadi dealer atau pengedar emas public gold, anda perlu membuat belian emas sekaligus minima RM30k. Lihat CARA JADI DEALER PUBLIC GOLD. Apabila telah membeli emas dan dapat kod pg ahli public gold atau dealer public gold anda dapat membeli emas atau menjual emas public gold melalui website public gold atau melalui pesanan ringkas SMS online 24 jam sehari. Klik CARA MUDAH JUAL EMAS PUBLIC GOLD untuk panduan menjual emas. Walaupun anda menjadi ahli atau pelanggan public gold, anda juga berpeluang menjadi pengedar emas jika jumlah belian anda melebihi RM50k dalam masa setahun.

B. CARA BELI EMAS ATAU PERAK DENGAN KUNJUNGI CAWANGAN PUBLIC GOLD

Kunjungi ke cawangan public gold berdekatan anda seluruh negeri. Kini public gold mempunyai 18 cawangan seluruh negeri dalam Malaysia dan Singapura. Cara ini adalah cara terbaik untuk melihat emas atau menguji emas dan terus membeli emas public gold. Jika anda terus ke cawangan Public Gold untuk membeli emas atau jadi dealer, katakan dan tulis borang nama introducer MOHD ZAIDI BIN JUNUS dan no.kod introducer PG001425.

Klik untuk Lihat CAWANGAN PUBLIC GOLD TERDEKAT ANDA
Harga emas adalah tetap,jika anda TIDAK beritahu atau tulis nama INTRODUCER, komisen TIDAK akan diperolehi kepada sesiapa…TAPI jika beritahu saya sebagai introducer, wang saguhati akan diberikan kepada anda iaitu komisen dealer akan diperolehi kepada saya dan anda. Selepas anda membeli emas dan menyatakan nama saya sebagai introducer, sila hantar pesanan ringkas sms jumlah belian emas dan nombor akaun maybank anda kepada saya, Zaidi, 019-9185593 untuk saya beri saguhati kepada anda.

C. CARA MUDAH BELI EMAS DENGAN BANTUAN DEALER.

CARA MUDAH MEMBELI EMAS PUBLIC GOLD dan terus menjadi AHLI PUBLIC GOLD, beli emas sekurang-kurangnya satu dinar EMAS iaitu dengan cara saya lock harga beli emas anda tersebut dan daftarkan nama anda sebagai pelanggan public gold dimana pun anda berada kerana public gold mempunyai cawangan seluruh negeri dalam Malaysia dengan menghubungi / SMS / Whatsapp kepada saya Mohd Zaidi Junus, 019-9185593 , Authorised Master Dealer Public Gold, PG001425.

dengan menyertakan NAMA PENUH ANDA, NOMBOR KAD PENGENALAN, ALAMAT, NOMBOR HANDPHONE, EMEL , JENIS EMAS YANG MAHU DIBELI dan CAWANGAN PUBLIC GOLD TERDEKAT ANDA untuk ambil stok emas anda tersebut. Anda akan terus dapat kod pg ahli public gold, anda akan dapat mengunci atau lock harga beli emas atau lock jual emas di internet atau SMS.

D. CARA MUDAH BELI EMAS DENGAN PANGGILAN TELEFON

Hubungi atau telefon ke cawangan public gold terdekat anda, proses order melalui panggilan telefon pun mudah dan selamat kerana anda mengetahui harga semasa emas yang dikunci dan dapat bertanya maklumat. Anda hanya perlu menelefon pejabat Public Gold yang berhampiran dengan anda dan beritahu mereka yang anda ingin order produk Public Gold. Staff public gold akan memaklumkan harga semasa produk tersebut. Jika anda bersetuju maka anda boleh lock harga tersebut melalui telefon dengan menyertakan nama penuh anda, ic, emel, nombor hp dan nama serta kod introducer iaitu MOHD ZAIDI BIN JUNUS, PG001425.

Selepas itu, anda buka emel anda untuk mendapatkan sales order yang mengandungi nombor kod public gold anda. Anda boleh hubungi nombor telefon cawangan public gold terdekat anda sekarang :

Cawangan public gold Kedah di Alor Setar : 04-7344916, cawangan public gold Kedah di Sungai Petani : 04-4232999, cawangan public gold Penang di Relau : 04-6449999, cawangan public gold Penang di Bishop : 04-2619999, cawangan public gold Perak di Ipoh : 05-2428999, cawangan public gold Selangor di Petaling Jaya : 03-56348999, cawangan public gold Selangor di Kajang : 03-87349916, cawangan public gold Kuala Lumpur di Ampang : 03-42579916, cawangan public gold Selangor di Klang, 03-33412999, cawangan public gold Negeri Sembilan di Seremban : 06-6782916, cawangan public gold Melaka : 06-3175499, cawangan public gold Johor di Johor Bahru : 07-2358999, cawangan public gold Kelantan di Kota Bahru : 09-7462999,cawangan public gold Terengganu di Kuala Terengganu : 09-6263999, cawangan public gold Pahang di Kuantan : 09-5678916, cawangan public gold Sabah di Kota Kinabalu : 088-447 916, cawangan public gold Sarawak di Kuching : 082-259916

LANGKAH SELEPAS BELI EMAS :

Selepas selesai daftar beli emas dan telah mempunyai kod pg ahli public gold, lihat sales order yang tercatat senarai jumlah belian emas, nombor kod pg anda, nombor akaun Maybank dan Public Bank bagi Public Gold Marketing Sdn Bhd seperti rajah di bawah.

sales order customer public gold

BUAT BAYARAN SELEWAT-LEWATNYA TIGA HARI

Pergi ke cawangan public gold yang terdekat anda dan bayar tunai belian emas tersebut jika jumlah belian emas kurang daripada RM3000. Bila sudah bayar anda akan memperolehi emas fizikal anda.

Jika jumlah belian emas melebihi RM3,000.00 perlu bank  in atau transfer atau deposit tunai jumlah belian emas kedalam Akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd dan simpan slip bank baik-baik. Ini adalah kerana cawangan public gold hanya menerima duit tunai maksimun RM3000 sahaja. Bawa slip bank in atau deposit tunai dan ic anda ke cawangan public gold berdekatan untuk mengambil stok emas anda sebelum 3 hari.

Jika anda kesibukkan atau ingin mengambil emas anda selepas 3 hari, mestilah menghantar resit bayaran bank in (tuliskan no sales order nama ahli dan no pg kod anda pada resit bank in tersebut) ke emel atau fax ke public gold. Hantar resit bank in yang tertulis no sales order, nama ahli dan no pg kod kod anda ke alamat emel public gold iaitu payment@publicgold.com.my atau fax ke 04-6464916 sebagai pemberitahuan bukti anda telah membuat bayaran sebelum 3 hari dan boleh mengambil emas di cawangan public gold selepas 3 hari tapi tidak melebihi 2 bulan. Emas fizikal yang dibeli dan tidak di ambil selepas 2 bulan akan dikenakan caj penyimpanan.

ISI BORANG PELANGGAN ATAU DEALER SEMASA AMBIL EMAS DI CAWANGAN PUBLIC GOLD

Isi borang pelanggan atau dealer di cawangan public gold.Pada borang customer atau dealer tuliskan pada ruangan nama introducer MOHD ZAIDI BIN JUNUS dan no. kod introducer PG001425. Jika anda menjadi dealer atau pengedar emas public gold, anda perlu menberi buku akaun atau surat pengesahan akaun maybank atau public bank. Akaun maybank atau public bank ini adalah untuk syarikat public gold memasukkan komisen belian emas atau jualan emas anda pada 20 hb setiap bulan kepada dealer public gold. Public gold menyediakan alat pemeriksa ketulinan di setiap cawangan public gold. Anda boleh memeriksa atau check ketulinan emas yang telah dibeli secara percuma disini sebelum anda mengambil emas anda.

CARTA ALIR BELI EMAS :

 1. Daftar percuma di website public gold dahulu.
 2. Pilih satu dari empat cara beli emas atau kunci harga beli emas
 3. Rujuk sales order pembelian emas atau emel untuk lihat sales order
 4. Buat bayaran. Jika jumlah belian emas kurang dari RM3,000 terus ke cawangan public gold untuk bayar dan dapatkan emas anda. Jika belian emas anda melebihi RM3,000 perlu bank in ke nombor akaun maybank 5071-3410-4563 atau public bank 3167-52-0833 bagi PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD, bawa resit bank in dan kad pengenalan ke cawangan public gold dan mendapatkan emas anda.
 5. Kunjungi cawangan public gold terdekat dengan bawa tunai atau resit bank in dan kad pengenalan ke cawangan public gold untuk dapatkan emas anda.
 6. Isi borang pelanggan atau dealer public gold.

Harga emas public gold adalah tetap walau ahli atau dealer beli, jika anda TIDAK beritahu atau tulis nama introducer, komisen TIDAK akan diperolehi oleh sesiapa dan anda tiada pembimbing. TAPI jika beritahu nama saya sebagai introducer, wang saguhati dan bimbingan pelaburan emas public gold akan diberikan kepada anda. Selepas anda membeli emas dan menyatakan nama saya sebagai introducer, sila hantar pesanan ringkas sms/whatsapp ke nombor 019-9185593  Mohd Zaidi junus, Master Dealer Public Gold, PG001425,  jumlah belian emas dan nombor akaun maybank anda kepada saya untuk saya beri saguhati dan bimbingan.

Pelbagai perkhidmatan serta servis yang di sediakan untuk kemudahan pelaburan emas fizikal public gold untuk semua golongan pendapatan dan semua tempat di dalam atau diluar negara Malaysia. Klik SENARAI PERKHIDMATAN YANG DI TAWARKAN PUBLIC GOLD untuk memilih perkhidmatan terbaik yang sesuai dengan kehendak pelabur dalam pelaburan emas public gold.

Selamat memulai pelaburan emas dan perak public gold dan kita sama-sama mengubah kehidupan, menambah pendapatan dan berjaya bersama public gold.

Sekian, terima kasih.

34 Responses to CARA BELI EMAS PUBLIC GOLD

 1. NORLIDA BT ABD GHANI says:

  Salam.. berapakan jumlah paling manimum yang boleh dilaburkan di dalam Public Gold????

 2. zaidiemas says:

  linda,jumlah minimun untuk melabur dalam public gold ialah beli 1 dinar dalam harga RM720 (harga berubah setiap 20 minit) lihat harga emas di http://www.publicgold.com.my

 3. abd aziz bin ishak says:

  Saya nak beli satu dinar

 4. Josh says:

  Hello there! I simply wish to give you a huge thumbs up for the excellent info
  you have right here on this post. I am coming back to your website for more soon.

 5. rbcs-us.com says:

  very useful post! I’m responding on upper comment : “Who wants some upgrade? Be prepared to get new programs for your Mac”?.

  My weblog; rbcs-us.com

 6. www.rbcs-us.com says:

  very useful post! I’m responding on upper comment : “Who wants another upgrade? Be ready to get new programs for your PC”?.

  my page :: http://www.rbcs-us.com

 7. MOhd Adam says:

  Assalamualaikum… td sy cuba register pulic gold.. sy baru ingin bejinak2… tp sy xdpt register dia ckp ic sy da pnh register.. tp sy xpnh register lg under public gold n mana2 yg berkaitan emas… apa yg plu sy buat sekarang.. apa lesannya pd sy if org lain mggunakan IC sy untuk urusan ini… Tolong sy…

 8. zul says:

  Saya dari sarawak..kalau nk beli emas ni blh pos pergi sarawak x?
  Dan emas ni boleh dijual d mana2 kedai atau di jual kpd bank sahaja

 9. fieda says:

  Klu nak beli emas cth gelang tangan mcm ner?…harga nyer lbh rendah ke dr pasaran

 10. faris hakim says:

  Assalam brother zaidi,,saya nak tnye cket pasal lngkah2 awal dlam menabur emas ni…umur saya 20 tahun dan saya nk start libatkan diri bab2 ni…1st)Ape beza beli emas dan melabur emas? 2nd)Berapa harga semasa untuk 1 dinar emas skang? 3rd)adakah kalau saya simpan emas lame2 then 5 tahun kemudian saya jual..saya dpat untung? 4th) Saya kena bayar zakat harta x? 5th)adakah saguhati yng abng mention dalm bntuk fizikal atau digital?….Last,patut ke saya percaya laman web ni?…harap abng dapat bantu saya…Trima kasih

  • waalaikumussalam faris,
   ni jawapannya :
   1. beza beli emas dengan melabur emas..beli emas biasanya melibatkan emas perhiasan untuk di gunakan atau disimpan sedangkan melabur emas melibatkan beli emas sekejap dan jual emas bila harga emas naik…melabur emas melibatkan jongkong emas atau emas dinar yg mudah dijual beli dan mempunyai spread emas yang rendah.
   2. Harga semasa emas public gold berubah setiap 20 minit ikut harga emas dunia..jadi kena check sendiri klik http://www.publicgold.com.my
   3. Simpan emas lama jika 5 tahun akan dapat untung kerana harga emas akan naik..terutama jika beli emas sekarang harga rendah..
   4. Ya kena zakat jika disimpan dan cukup berat emas yg disimpan dan cukup haul…
   5. Saguhati yang saya bagi tanda persahabatan dengan memberikan iaitu transfer wang ke akaun anda.
   6. Laman web ini mesti boleh caya punya…secara dasar biasanya web agen public gold ada gambar agen…kerana emas public gold adalah sah dan dapat kelulusan bnm…beli emas gerenti dapat emas yg murah dan tulen boleh digadaikan.

   Ada kemuskhilan lagi boleh tanya ya faris..
   sekian terima kasih..

   • faris hakim says:

    Ok bang…saya rase saya akan join program ni…tapi ntuk permulaan supaya x tamak…patut ke saya melabur perak dahulu…?2nd)adekah saya perlu mltak ape2 no.akaun bank peribadi…?3rd)klo saya register dulu…then,dh ckup duit baru start melabur…bole x?…Trima kasih banyak2

    • ok faris…bagus mula beli emas sekaranag..
     boleh mula beli perak dahulu atau mula beli gold bar 1 gram dahulu, pegang emas..dapat aura emas dulu…boleh juga melabur emas modal kecil minima rm100 melalui program gap…
     2) tak perlu mintak no akaun peribadi..saya akan minta no akaun faris jika beli emas banyak untuk beri saguhati..pihak pg pun tak minta no akaun peribadi kita kecuali jika menjadi dealer public gold..
     3) Boleh register dulu…tapi, kita akan jadi ahli public gold apabila register dan beli apa-apa jenis emas atau perak, akan dapat kod pg sah ahli pg.
     ATAU
     boleh sertai program gap dengan modal pelaburan minima RM100 permulaan sahaja, boleh kumpul emas modal kecil tiap2 bulan klik
     http://www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com/cara-beli-emas/cara-membeli-gold-bar-1-gram-program-gap-public-gold/

     • SHAHRIN says:

      salam bro zaidi,bolehkah saya maintain bayar Rm500 tiap2 bulan melabur emas dalam kaedah GAP dalam tempoh 3 tahun dan ckup tempoh 3 tahun sy mahu ambil emas fizikal tersebut?

 11. waalaikumussalam shahrin…itu kaedah terbaik, boleh beli emas kumpulkan dan keluarkan gold bar yang besar seperti gold bar 100g atau gold bar 250g…lebih jimat gold premium dan cepat untung kerana spread yang rendah…sebenarnya kita boleh keluarkan gold bar atau emas dinar 24k bila-bila masa yang kita suka..

 12. afiq says:

  salam…sy pn baru nk jinak2 beli emas utk simpanan masa akan dtg sbb RM x mentu skrg ni…..sy pn bukan nak jd dealer…sy pn dh baca komen2 kt atas ni n faham sdikit sbyk..simpanan duit ad 10k n cadang nk beli emas bar saiz yg kecil..cuma sy nk pastikan,gram yg mana sesuai utk sy n mudah sy nk jual smula…contoh sy xnk buat simpanan RM lg kt bank dlm kuantiti besar,,,

 13. waalaikumussalam afiq, dengan wang rm10k tu lebih baik beli emas yang besar macam gold bar 50gram atau emas 10 dinar (harga lebih kurang rm6k) kerana lagi besar emas, lagi rendah peratus spread/susut nilai emas…lagi cepat dan banyak untung…paling baik tambah wang 4k lagi jadi dealer pada promosi raya beli emas 100g program gap…boleh sms/whatsapp saya 019-9185593…

 14. alif says:

  saya berminat dengan pembelian emas… tp sy perlukn knowledge pasal emas …boleh bntu saya? add fb saya https://www.facebook.com/alipayip10496 saya betul2 berhasrat nak beli emas harap dapat beri tunjuk ajar

 15. ok alif…saya dah request facebook alif…

 16. Wan says:

  kalau di johor masih buka hari jumaat tak?

 17. farhan says:

  Komisen dari referral PG ni untuk dealer je ke? Xde untuk ahli biasa eh?

 18. Ya farhan…referral pg atau jadi introducer hanya untuk dealer sahaja…

 19. firdaus says:

  Salam, saya amat tertarik dan berminat dalam pelaburan emas bersama public gold. boleh tuan terangkan secara terperinci tentang pelaburan emas yg bermula dgn rm100 tersebut?

 20. If you want tto obtain much from this paragraph then you have to aplly these strategies to your won weblog.

 21. Mohammad says:

  Salam..boleh tak beritahu cara nak jual, saya dah beli pada tahun 2011, kalau nak kira jual sekarang ni masih tak untung lagi, tak tahu lah bila boleh untung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BACA ARTIKEL TERBARU PELABURAN EMAS PUBLIC GOLDclose