PERCUMA DAFTAR AHLI ATAU BELI EMAS PUBLIC GOLD

PERCUMA DAFTAR AHLI ATAU BELI EMAS PUBLIC GOLD

Pendaftaran percuma jadi ahli public gold atau cara mula membeli emas minima RM100 atau beli gold bar 1g 24 karat lbma bebas gst. BACA LAGI »

CAWANGAN PUBLIC GOLD MALAYSIA SINGAPURA DAN INDONESIA

CAWANGAN PUBLIC GOLD MALAYSIA SINGAPURA DAN INDONESIA

Alamat cawangan public gold seluruh malaysia, singapura dan Indonesia untuk urusan jual beli emas Public Gold. BACA LAGI »

KELEBIHAN PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

KELEBIHAN PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

Kelebihan program GAP (Gold Accumulation Program) Public Gold atau kebaikkan program kumpul emas fizikal modal kecil pertama di Malaysia. BACA LAGI »

KELEBIHAN EMAS PUBLIC GOLD

KELEBIHAN EMAS PUBLIC GOLD

Kelebihan emas public gold bukti produk emas public gold adalah pelaburan emas fizikal terbaik di Malaysia. KLIK BACA LAGI »

CARA MEMBELI GOLD BAR 1 GRAM OTOMATIK JADI AHLI PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

CARA MEMBELI GOLD BAR 1 GRAM OTOMATIK JADI AHLI PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

Program GAP public gold, pelaburan emas terbaik patuh syariah dan modal terendah hanya RM138 cara mudah membeli gold bar 1 gram untuk mengumpul jongkong emas fizikal dan tukar kepada gold bar 20g dan sebagainya..klik BACA LAGI »

SENARAI PRODUK EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD

SENARAI PRODUK EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD

Senarai produk emas dan perak Public Gold untuk memilih produk pelaburan terbaik dari jenis gold bar, emas dinar atau silver bar termurah tanpa cukai gst...KLIK SEGERA BACA LAGI »

 

EMAS JENIS EMAS DAN SIFAT EMAS

emasEmas ialah unsur kimia dalam jadual berkala yang mempunyai simbol Au (Aurum) dan nombor atom 79. Emas merupakan logam lembut, berkilat, berwarna kuning, tumpat, mudah ditempa, mulur, logam peralihan (trivalen dan univalen), dan stabil, iaitu tidak bertindak balas dengan kebanyakan bahan kimia. Emas juga merupakan salah satu logam untuk pembuatan duit syiling.

Emas digunakan sebagai piawai mata wang untuk banyak negara dan digunakan dalam industri barang kemas, pergigian, dan elektronik. Kod matawang ISO bagi emas ialah XAU.

Sifat utama

Emas ialah unsur logam yang berwarna kuning berkilauan tetapi boleh juga berwarna seperti delima atau hitam apabila dibahagi dengan halus.. Emas juga merupakan logam yang paling boleh tempa dan dimulurkan. Satu gram emas boleh ditempa menjadi satu kerajang bersaiz satu meter panjang dan satu meter lebar atau 1 auns kepada 300 kaki².Ini menyebabkan emas sesuai untuk penyaduran komponen yang kecil seperti mikrocip, alatan computer dan sebagainya. Emas biasanya dialoikan dengan logam yang lain untuk menjadikannya lebih keras dan berbagai warna.

Emas merupakan pengalir haba dan elektrik yang baik, dan tidak dipengaruhi oleh udara dan kebanyakan reagen. Secara kimianya, logam emas tidak boleh diubah oleh haba, kelembapan, dan kebanyakan agen menghakis dan oleh itu ia amat sesuai digunakan sebagai duit syiling,barangan kemas,penyadur komponen ektronik dan sebagainya.

JENIS EMAS DAN SIFATNYA

Jenis emas dan sifat emas bergantung kepada kandungan atom Au (emas) dalam sebatiannya..

  • Emas 999.9 emas 24K mengandungi 99.9% kandungan atom Au(emas) dalam sebatiannya. Sifanya lembut dan biasanya dalam bentuk gold bar atau jongkong emas.
  • Emas 916, emas 22 K mengandungi 91.6% kandungan Au (emas) dalam sebatiannya. Sifatnya sederhana keras biasanya dalam bentuk syiling dinar atau barang kemas dan kadang-kadang digunakan untuk diikat dengan permata.
  • Emas 585,emas 14K mengandungi 58.5% kandungan atom Au (emas) dalam sebatiannya. Sifatnya keras, digunakan untuk meletakkan batu permata. Jadi, jangan tertipu/berhati-hati, emas yang mengandungi permata mungkin bukan emas 916. Jadi elakkan membeli emas yang mengandungi permata kerana nilai jualannya akan merosot…
  • Emas 835 (20K), emas 750 (18K) dan emas 375 (9K)
PELABURAN EMAS PUBLIC GOLD
BACA ARTIKEL TERBARU PELABURAN EMAS PUBLIC GOLDclose