CARA MUDAH JUAL EMAS

cara mudah jual emas

cara mudah jual emas

Cara mudah menjual emas secara online atau offline bagi mendapat pulangan yang cepat, urusniaga selamat dan keuntungan maksima dalam pelaburan emas fizikal.

Pelaburan emas fizikal melibatkan urusniaga pembelian emas dan penjualan emas berterusan untuk mendapat keuntungan. Pelaburan emas adalah seperti perniagaan emas, pelaburan hartanah atau perniagaan barangan dimana melibatkan pembelian barangan pada harga rendah dan menjual barangan pada harga tinggi untuk mendapat keuntungan. Pelaburan jongkong emas dan dinar lebih selamat kerana tiada risiko barangan yang rosak, tidak laku dijual dan sebagainya. Risiko pelaburan emas fizikal hanya apabila harga emas turun, namun pelabur emas tidak rugi jika tidak menjualnya.

Faktor terpenting menyimpan emas sebenarnya bukan factor keuntungan tetapi factor ‘wealth protector’ iaitu pelindung harta, penyimpan nilai dan sebagai insurans harta untuk masa depan jika berlaku keadaan yang tidak diingini seperti kemelesetan ekonomi, kejatuhan nilai wang, bencana dan sebagainya. RM1 hari ini tak sama nilai nya dengan RM1 pada masa akan datang kerana matawang terikat dengan kesan inflasi.

Menyimpan wang bukan satu tindakan yang bijak kerana matawang akan mengalami susut nilai harga setiap tahun tanpa kita sedari. Contohnya nilai wang 10 sen zaman dulu yang boleh membeli ikan berkilo, tidak sama dengan nilai 10 sen sekarang yang sudah tidak laku untuk mebeli gula-gula. Ini adalah kerana nilai matawang mengalami kesan inflasi yang menyebabkan harga barang naik meningkat di tambah dengan nilai matawang yang semakin turun. Oleh itu lebih baik pelbagaikan pelaburan anda terutama untuk pelaburan emas fizikal dengan mengeluarkan sebahagian simpanan di dalam bank simpanan, ASB, ASW, ASN atau unit dana amanah seperti Public Mutual yang berisiko kerugian dan susut nilai modal. Contohnya, jika simpan wang RM1,000.00 dalam ASB selama setahun dan anggaran dividend an bonus ASB adalah 8% maka anda hanya mendapat keuntungan dalam lingkungan RM80 sahaja setahun tapi sebenarnya anda rugi jika di kira susut nilai wang dalam masa setahun tersebut. Contoh mudah, Harga ikan selayang pada awal tahun ialah RM5 dan pada akhir tahun RM7, iaitu kenaikkan RM2 darab dengan belian ikan dalam setahun 360 iaitu RM720.

Emas atau gold dikenali semua manusia di atas muka bumi ini dan laku di jual di seluruh dunia, namun mestilah di jual dengan cara yang betul untuk mendapat pulangan maksimun. Panduan menjual emas untuk mendapat keuntungan maksima bagi penyimpan emas atau pelabur yang baru ingin menceburi pelaburan emas fizikal.

Panduan menjual emas supaya dapat keuntungan maksima :

  1. Menjual emas kepada syarikat emas yang sama.

Emas pelaburan seperti jongkong emas atau emas dinar serta barang kemas hendaklah dijual pada syarikat yang sama kita membeli emas untuk mengelak dari potong harga. Penting untuk pelabur atau penyimpan memilih syarikat emas yang kukuh serta menawarkan peratus spread emas paling rendah dalam urusan jual beli emas.

Contohnya, emas jenama X lain yang mahu menjual emas kepada public gold akan dipotong harga lebih kurang 15%. Jadi jika peratus spread emas jenama X ialah 8% makan jumlah peratus spread ialah 23% dimana jika kenaikkan emas setahun 23% maka penyimpan emas jenama X tidak dapat keuntungan. Sebaliknya pelabur emas fizikal public gold menjual emas pelaburan kepada public gold, maka tiada potong harga, hanya peratus spread emas public gold lebih kurang 6% dan pelabur akan mendapat keuntungan 23% kenaikan tahunan tolak 6% spread iaitu jumlah keuntungan 17%. Kesimpulan, pilih syarikat emas yang kukuh, menawarkan peratus spread emas terendah dan mempunyai banyak cawangan untuk kemudahan urusniaga jual beli emas. Klik PERBANDINGAN HARGA EMAS MALAYSIA untuk membuat perbandingan syarikat emas popular di Malaysia.

  1. Menjual emas kepada pengedar emas atau dealer emas.

Pengedar emas yang juga pelabur emas akan membeli emas yang di jual pada harga mahal, ataupun harga yang melebihi harga belian syarikat emas. Ini adalah kerana pengedar emas adalah pelabur dan peniaga emas. Namun begitu, jika dalam keadaan harga emas tinggi pengedar emas takut untuk membeli emas kerana risiko harga emas turun yang boleh menyebabkan dealer emas mengalami kerugian jika menjual emas.

  1. Jual emas kepada kawan atau melalui promosi dalam facebook group emas.

Menjual emas kepada kawan atau sanak saudara akan membolehkan pelabur mendapat pulangan maksima kerana boleh menjual emas pada harga emas kurang dari harga semasa atau harga emas lebih tinggi dari harga belian syarikat emas. Jadi di sini ‘win-win situation’ penjual emas dapat untung dan pembeli emas juga dapat membeli emas pada harga murah dari harga semasa emas.

  1. Menjual emas pelaburan yang dikecualikan dari cukai GST.

Malaysia akan melancarkan GST bermula 1 April 2014 dan emas juga tidak terkecuali dari dikenakan cukai gst kecuali emas pelaburan berketulenan 99.95 ke atas dan diiktiraf dunia bercop LBMA. Cukai gst akan dikenakan sebanyak 6% apabila membeli emas dan cukai 6% apabila menjual emas. Bagi memaksimakan keuntungan dalam pelaburan emas hendaklah membeli emas yang dikecualikan dari cukai GST. Gold bar public gold berketulenan 99.99% atau 24K dan diiktiraf LBMA serta emas dinar berketulenan 99.99% atau 24 Karat disahkan LBMA dikecualikan dari cukai GST. Jadi mestilah membeli emas yang dikecualikan cukai GST untuk mengelak cukai 6% semasa menjual emas bagi memaksimunkan keuntungan dalam pelaburan emas fizikal. Emas pelaburan yang diiktiraf GST juga apabila dijual di luar Negara mendapat pulangan yang tinggi kerana ianya emas yang diiktiraf dunia.

  1. Kemudahan menjual emas pada harga tertinggi secara online mengikut harga emas dunia.

Public Gold adalah syarikat emas terbesar Malaysia yang mengeluarkan gold bar dan emas dinar yang dikecualikan cukai GST dengan mempunyai 18 cawangan seluruh Malaysia dan singapura adalah pilihan terbaik untuk melabur emas fizikal yang menawarkan harga emas termurah, peratus spread emas terendah, ketelusan harga mengikut harga emas dunia yang berubah setiap 20 minit 24 jam sehari dan kemudahan kunci harga beli emas dan ‘lock’ harga jual emas 24 jam sehari membuka peluang mendapat keuntungan maksimun apabila dapat menjual emas pada harga tertinggi .

Public Gold menyediakan kemudahan urusan membeli emas atau menjual emas secara online melalui website public gold atau aplikasi public gold pada telefon bimbit android atau offline. Klik CARA BELI EMAS DAFTAR AHLI PERCUMA PUBLIC GOLD untuk membeli emas seterusnya menjadi ahli public gold secara otomatik untuk memulakan pelaburan emas public gold.

CARA MUDAH MENJUAL EMAS PUBLIC GOLD SECARA ONLINE 24 JAM SEHARI

Penjualan emas secara online ialah transaksi online 24 jam yang boleh dilakukan untuk mengunci ‘lock’ harga jual emas pada harga pasaran emas semasa pada harga tinggi yang hanya boleh dilakukan oleh ahli atau dealer public gold. Selepas melakukan ‘lock harga jual’ atau ‘placed sell back’ hendaklah menyerahkan emas yang dijual di cawangan public gold terdekat. Selepas menyerahkan emas pelaburan yang dijual, wang hasil jualan akan masuk ke akaun ahli public gold dalam masa 24 jam (akaun maybank) atau 48 jam (akaun public bank).

Panduan atau tutorial menjual kembali emas public gold secara online :

cara jual emas public gold

cara jual emas public gold

1. Buka laman website public gold dengan Klik WEBSITE PUBLIC GOLD. Bagi ahli atau dealer public gold yang sudah mempunyai kod pg klik LOGIN untuk mula menjual emas secara online. Bagi peminat emas baru yang belum jadi ahli, boleh daftar percuma jadi ahli public gold dengan klik website public gold di atas dan klik REGISTER.

2. Masukkan pada ruangan USERNAME dengan kod pg ahli public gold dan PASSWORD anda. Pelabur emas yang belum menjadi ahli boleh klik REGISTER untuk daftar percuma seterusnya beli emas untuk menjadi pelanggan atau dealer public gold.

panduan lock harga jual emas

panduan lock harga jual emas

3. Tatar pergi ke ORDER dan klik pilih PLACE SELL BACK untuk kunci harga jual emas secara online 24 jam.

4. Klik I AGREE pada persetujuan risiko pelaburan emas.

booking harga jual emas online

5. TULIS BILANGAN emas yang mahu di jual dengan paparan harga jual semasa. Semua produk emas telah tersedia dengan harga jual yang terkini yang berubah setiap 20 minit 24 jam sehari. Harga yang dipaparkan termasuklah harga emas dinar 916 lama yang telah ditukar kepada emas dinar 999.9 atau 24k LBMA terbaru untuk dikecualikan dari cukai gst.

6. Isikan maklumat data akaun bank anda jika belum tersedia. Jika maklumat ahli sudah tersedia, centang EDIT dengan memasukkan nombor kad pengenalan pemegang akaun bank tersebut.

7. Klik CHECK OUT setelah menulis bilangan emas yang hendak dijual,cawangan public gold untuk diserahkan emas dan semua maklumat ahli serta akaun bank adalah betul.

tutorial jual emas online public gold

8. Akhir sekali, langkah penting yang telah tidak boleh di undur yang mengesahkan mahu menjual emas dengan klik CONFIRM SELL BACK. Klik terakhir ini adalah perjanjian atau akad jual emas bahawa ahli sah mahu menjual emasnya walaupun harga selepas ini naik atau turun. Anda akan dapat satu salinan transaksi jualan emas yang telah dijalankan di email anda. Urusan jual emas kembali kepada public gold telah selesai atau berjaya.

9. Bawa emas yang telah di lock harga jual tersebut ke cawangan public gold terdekat selewatnya 24 jam selepas kunci harga jual emas tersebut atau sehingga cawangan public gold ditutup keesokkannya. Contohnya, customer atau dealer public gold kunci harga emas online pada pukul 3.00 pagi, jadi keesokkannya perlu hantar emasnya di cawangan public gold terdekat sehingga pukul 5 petang sebelum cawangan public gold ditutup.

resit jual emas public gold

resit jual emas public gold

10. Kakitangan public gold akan memeriksa emas yang di jual dan memberi resit jualan emas kepada anda. Keesokkanya atau dalam masa 24 jam wang jualan emas akan masuk ke akaun anda jika membawa emas pada waktu pagi. Jika membawa emas yang dijual pada waktu petang, wang hasil jualan emas akan masuk dalam masa 48 jam.

CARA MUDAH MENJUAL EMAS PUBLIC GOLD SECARA OFFLINE

Cara menjual emas secara offline atau di luar talian adalah mudah iaitu dengan membawa emas yang hendak dijual berserta kad pengenalan ke cawangan public gold terdekat anda. Klik ALAMAT 18 CAWANGAN PUBLIC GOLD SELURUH MALAYSIA DAN SINGAPURA untuk mengunjungi dan menjual emas secara terus kepada public gold.

Public Gold adalah tapak pelaburan emas fizikal terbaik dengan kemudahan dan perkhidmatan yang cekap dan telus. Kemudahan menjual emas secara online dan offline dengan cawangan yang banyak memudahkan, melancarkan dan mengurangkan kos dalam urusan pelaburan emas fizikal. Program pelaburan emas fizikal terbaik kini adalah Program GAP ( Gold Accumulation Programme ) iaitu program mengumpul emas 1 gram 24 k modal rendah dengan minimun belian emas RM100 atau belian emas 1 gram emas 24 Karat yang patuh syariah dan dikumpulkan berat emas 1 gram tersebut untuk mendapat jongkong emas 24K di iktiraf LBMA atau emas dinar 24K LBMA bergantung kepada jumlah berat emas yang dikumpulkan. Maklumat lanjut klik CARA MEMBELI GOLD BAR 1 GRAM PROGRAM GAP PUBLIC GOLD PATUH SYARIAH.

8 Responses to CARA MUDAH JUAL EMAS

  1. Amirul berkata:

    Cmne nk dapat kan introdduber

  2. Amirul, bila beli emas secara terus atau beli emas program GAP beritahu staff public gold atau tuliskan NAMA INTRODUCER MOHD ZAIDI BIN JUNUS dan KOD INTRODUCER PG001425…lepas tu amirul akan dapat kod pg ahli public gold…klik http://www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com/cara-beli-emas/cara-membeli-gold-bar-1-gram-program-gap-public-gold/ untuk beli emas program gap terus jadi ahli public gold …terima kasih

  3. Zuliana Hanie berkata:

    Saya heendak jual emas bar 999.9 saya ke org perseorangan.harga mana yg saya perlu ikut..PG Buy atau PG Sell?

  4. Zuliana,
    Bagi menjual emas public gold kepada orang perseorangan, harga yang patut diikuti adalah harga PG sell, kerana itulah harga emas semasa…namun sebaiknya jual pada harga ditengah diantara PG SELL dengan PG BUY kerana semua akan dapat keuntungan, penjual dan pembeli…

  5. mus berkata:

    sy berminat blh guide sy tn zaidi

  6. Andy charia berkata:

    Salam..nak tanya nie…tolong bagi pencerahan…resit pembelian rantai emas sy hilang…macam mna kita nak dptkan resit tersebut..dan apa yg perlu kita buat..sebab sy dah buat laporan polis tapi mengenai resit hilang dan tak jumpa sbb emas sy nie dh beberapa tahun lupa simpa kat mna letak resit tu..pihak polis minta no siri pembelian yg kat resit tersebut..tapi tak ingat sbb resit dh hilang..tolong bagi pencerahan rakan2..

    • Waalaikumussalam…
      Resit pembelian emas atau barang kemas hilang, sila ke kedai emas asal masa pembelian emas dahulu. Pihak berkenaan ada resit asal atau boleh beri resit baru…
      Jika emas public gold, resit pembelian emas sentiasa tersedia di website public gold…
      selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *