ANALISIS TEKNIKAL HARGA EMAS

Analisis teknikal harga emas salah satu cara analisa teknikal graf untuk meramal pergerakan harga emas cara memaksimakan keuntungan dengan emas fizikal.

analisis-teknikal-emas ANALISIS TEKNIKAL HARGA EMAS
analisis teknikal emas

Analisa teknikal juga bermaksub suatu teknik analisis serta petunjuk (indicator) daripada graf yang bertujuan menjangka trend harga emas atau saham dengan cara mempelajari data atau sejarah harga, pergerakan harga dan volume untuk meramalkan pergerakan harga di masa akan datang. Para penganalisis melakukan analisa dengan menggunakan grafik (chart) serta penunjuk atau indicator tertentu yang bersesuaian untuk mendapat pola pergerakan harga yang terbaik untuk digunakan atau dieksploitasikan untuk mendapatkan keuntungan yang maksimun.

Urusniaga emas pada hari isnin 17 Februari 2014 telah melonjakkan harga emas pada angka tertinggi selama tiga bulan. Harga emas hari ini adalah 1327 us/oz iaitu harga emas tertinggi yang dicatatkan semenjak November 2013. Secara teknikal berdasarkan analisa harga emas, harga emas kini sudah melebihi tahap resistance. Harga emas meningkat naik kerana pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat yang tidak baik menyebabkan harga dolar us menjadi lemah.  Jadi pada waktu ini adalah waktu sesuai untuk menjual emas bukannya masa membeli emas. Ini adalah kerana harga emas secara normal akan turun setelah melepasi tahap resistance.

Secara teknikal harga emas terus meningkat ( bullish) hari ini setelah dagangan minggu lepas di tahap 1318. Awal minggu ini, harga emas berada di atas di level 1323, melompat melepasi resistance pada target 1319.60. Dijangkakan level support (harga rendah) adalah pada tahap 1319. Jika harga emas masih bertahan di atas level ini, harga emas akan terus meningkat hingga kepada harga 1333 us/oz. Analisa ini menggunakan penunjuk atau indicator RSI dan moving average (MA).

Penunjuk indicator dan oscillator yang dipasang untuk menganalisa harga emas memudahkan penganalisis meramal harga emas naik atau menurun di masa depan. Penunjuk atau indikator dan oscillator diguna untuk analisa teknikal emas kerana ianya berbeza dari segi batasan pengiraannya. Indikator tidak memiliki batas atas dan bawah, misalnya analisa teknikal Moving Averages (MA). Sementara oscillator biasanya bergerak terbatas di dalam area tertentu, misalnya 0 sampai 100 seperti RSI dan Stochastic atau bergerak diantara area positif dan negatif dengan area tengah 0, seperti MACD.

Momentum indicator dan oscilator terbaik untuk teknik analisa emas adalah :
1. Moving Average (MA)
2. Bollinger Bands (BA)
3. Moving Average Convengence / Divergence (MACD)
4. Relative Strength Index (RSI)
5. Stochastic
6. Gold Elliot Wave

Berdasarkan analisa teknikal Gold Elliot Wave yang meramalkan harga emas berdasarkan bntuk gelombang. Harga emas diramalkan akan naik hingga 1330 dan selepas itu dijangkakan bulan mac 2014 harga emas akan turun pada gelombang  B hingga berharga 1180 us/oz atau 1220 us/oz dan seterusnya akan meningkat naik hingga mencecah harga 1434 hingga 1532 pada bulan Mei 2014. Lihat graf ramalan emas Gold Elliot Wave di bawah.

analisa-teknikal-Gold-Elliot-Wave ANALISIS TEKNIKAL HARGA EMAS
analisa teknikal Gold Elliot Wave

Sila ikuti artikel seterusnya untuk belajar analisis teknikal emas secara percuma tanpa modal untuk sama-sama menjana keuntungan dengan emas. Marilah sama-sama sertai rangkaian saya di  www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com untuk sama-sama menganalisa teknikal emas dan mendapat maklumat masa terbaik untuk membeli atau menjual emas bagi memaksimakan keuntungan. Analisa teknikal emas fizikal adalah selamat dan terjamin kerana walaupun harga emas turun, penyimpan emas fizikal tidak akan rugi. Ini berbeza dengan pelaburan matawang atau forex emas, jika kita membeli (buy) dan harga emas turun, kita akan terus mengalami kerugian.

Apabila harga emas mengalami sedikit penurunan, jangan fikir terus bertindak bijak dengan mula membeli emas atau boleh mulai membeli syiling perak 10 dirham yang berharga RM100 lebih sebagai pelindung nilai dan mengelak kebocoran wang. Klik CARA BELI EMAS PERAK PUBLIC GOLD untuk panduan mudah membeli emas dinar, jongkong emas, jongkong perak atau barangan kemas secara online 24 jam untuk menyertai rangkaian www.PelaburanEmasPublicGoldMalaysia.com atau PEPGoM.

Cara terbaik menjana keuntungan adalah dengan melabur dan menjadi peniaga emas atau dealer emas public gold, rebut peluang promosi hebat public gold pada bulan februari hingga mac 2014 untuk menjadi dealer dengan mudah iaitu hanya dengan membeli 100g gold bar 999.9 atau 24K, maklumat lanjut klik PROMOSI HEBAT FEBRUARI MAC 2014.

Website ini akan dikemaskini untuk memberikan berita terkini serta ramalan harga emas dari masa ke semasa. Mungkin suatu hari nanti apabila saya telah pakar dalam menganalisa harga emas, ruangan analisa harga emas hanya terbuka untuk ahli-ahli PelaburanEmasPublicGoldMalaysia.com sahaja. Sertai PEPGoM sekarang dengan membeli emas perak Public Gold menggunakan nama saya sebagai INTRODUCER : MOHD ZAIDI BIN JUNUS dan PG KOD saya PG001425 untuk mendapat saguhati dan tunjuk ajar. Maklumat lanjut sms/whatsapp 019-9185593. Klik DISINI untuk melihat harga emas semasa yang berubah setiap 20 minit atau daftar seterusnya lock harga emas atau perak untuk menjadi pelanggan public gold.

emas-dan-perak-fizikal-public-gold ANALISIS TEKNIKAL HARGA EMAS
emas dan perak fizikal public gold

Author: mohd zaidi junus

FOUNDER MASTER DEALER PUBLIC GOLD, PG001425 Pengalaman dalam pelaburan dan perniagaan emas fizikal sejak 2010 Pelaburan emas public gold adalah pelaburan terbaik untuk menjana aset harta, pelaburan masa depan, pelindung kejatuhan nilai wang, mengelak kebocoran wang dan peluang perniagaan untuk menjana pendapatan pasif seumur hidup yang boleh di warisi. Maklumat lanjut Whatsapp 019-9185593