CARA BUAT WEBSITE SENDIRI DENGAN WORDPRESS

cara-buat-website CARA BUAT WEBSITE SENDIRI DENGAN WORDPRESS

Cara mudah membuat website sendiri dengan wordpress adalah belajar percuma  langkah permulaan yang dilakukan pada cpanel hosting hingga terbina sebuah website.

Cpanel hosting website akan anda perolehi apabila anda telah membeli hosting dan domain. Tutorial cara bina website ini akan mededahkan kepada anda bagaimana membina blog persendirian, kedai internet, website perniagaan dengan menggunakan WordPress.WordPress adalah salah satu aplikasi atau skrip asas  web yang dapat anda gunakan untuk membangunkan sebuah website atau blog. WordPress digunakan oleh sebahagian besar pengguna web kerana instalasinya yang sangat mudah walaupun anda tidak tahu langsung berkaitan pengaturcaraan komputer.

Kebanyakkan pakar internet marketing sangat menggalakkan kita untuk menggunakan aplikasi WordPress ini sebagai asas bagi membina website atau blog engine, kerana kehebatan WordPress dalam bertarung di Search Engine atau mesin pencarian sudah terbukti  berkesan atau SEO friendly.

Hal lain yang membuat WordPress ini sangat diminati adalah kerana WordPress ini adalah percuma. Setiap orang dapat menginstall aplikasi WordPress ini dengan mudah tanpa harus mengeluarkan wang disamping itu sokongan sistemnya yang sangat mantap.

Artikel ini anda diajar untuk menggunakan WordPress dengan hosting sendiri dan anda akan memiliki sendiri blog atau web perniagaan. Cara ini adalah cara yang paling mudah dilakukan selepas membeli hosting dan domain. Lihat cara BELI HOSTNG DAN DOMAIN.

KELEBIHAN WORDPRESS UNTUK BUAT  WEBSITE :

  • 1. SEO Friendly, blog wordpress sangat cepat di index oleh search engine.
  • 2. Fasiliti Auto Ping, mengirimkan ping ke website listing blog yang terkenal.
  • 3. Tackback/pingback, jika ada salah satu artikel yang memakai resource dari blog anda dan mencantumkan linknya maka akan secara terus mengirim ping balik ke artikel anda.
  • 4. Plugin yang banyak dimana terdapat lebih 5 juta plugin percuma.
  • 5. Tema yang SEO friendly, ribuan themes atau template yang tersedia di internet dan anda boleh gunakan dan mengubah website sesuai dengan citarasa anda.

LANGKAH MEMBUAT WEBSITE DENGAN WORDPRESS :

1. Anda login di cpanel hosting Anda, dengan alamat http://www.namadomainanda.com/cpanel. Kemudian masukkan username dan password yang diberikan oleh hosting Anda. Penyedia hosting seperti exabytes akan memberikan username dan password sementara melalui emel.

cpanel-hosting CARA BUAT WEBSITE SENDIRI DENGAN WORDPRESS

Pada cpanel hosting Anda biasanya sudah tersedia video yang akan memandu Anda dalam menggunakan fasiliti di cpanel dengan baik. Anda boleh mengikut panduan cpanel tersebut untuk setting cpanel.

2. Pada Cpanel Hosting Anda, Anda klik icon “Fantastico”

bina-website-sendiri1 CARA BUAT WEBSITE SENDIRI DENGAN WORDPRESS

3. Kemudian akan ditampilkan daftar software open source yang boleh digunakan. Fantastico merupakan program yang membantu proses penginstallan software dengan mudah. Hanya dengan mengisi data dan mengikuti langkah-langkah yang sudah disediakan, Anda Pilih WordPress.

4. Seterusnya klik “New Installation“.

5. Isi data untuk tempat penginstallan blog wordpress. Bila Anda ingin menginstall blog wordpress pada directory utama di namadomainanda.com, Anda kosongkan ruangan “Install in directory”. Tetapi bila Anda ingin menginstall pada subdomain Anda, Anda masukkan nama subdomain folder yang akan digunakan.

6. Klik “finish installation” untuk menyelesaikan proses penginstallan blog worpress.

KESIMPULANNYA :

Terbina website yang anda buat sendiri tanpa mengeluarkan wang untuk membina website atau tanpa membeli ebook. Anda boleh cuba menulis alamat website anda http://www.namadomainanda.com pada browser dan terpapar website anda bertajuk tertentu seperti PELABURAN EMAS PUBLIC GOLD MALAYSIA yang masih kosong. Langkah Seterusnya  anda  login ke halaman admin area website blog wordpress  anda http://www.namadomainanda.com/wp admin untuk setting, buat artikel, masukkan plugin wordpress, pilih tema dan sebagainya. Lihat artikel yang seterusnya untuk cara menerbitkan artikel, memilih tema, memilih plugin wordpress yang terbaik dan sebagainya.

Pengedar emas public gold atau dealer public gold digalakkan membuat website untuk mendapat pelanggan melalaui internet yang kini berkembang pesat. Untuk menjadi dealer public gold anda tidak dikenakan yuran dan sebagainya, hanya perlu beli emas public gold RM30,000 keatas dan dapat jadi new dealer public gold tanpa yuran. Lihat CARA MENJADI DEALER PUBLIC GOLD

Jongkong-Emas-Dan-Perak-Termurah CARA BUAT WEBSITE SENDIRI DENGAN WORDPRESS
Jongkong Emas Dan Perak Termurah

“Kini harga barang naik mendadak !!!” Cara atasi kenaikkan barang ialah menyimpan emas yang kalis inflasi dan penyelamat kejatuhan wang. Emas pelaburan TERMURAH BEBAS GST diiktiraf antarabangsa HANYA emas Public gold. Modal permulaan HANYA RM100 atau beli emas 0.5g termurah tanpa gst. Whatsapp 019-9185593 untuk panduan dan bimbingan percuma dalam pelaburan emas fizikal Public Gold atau klik CARA BELI EMAS PUBLIC GOLD untuk mula menyimpan emas pelaburan fizikal termurah bebas gst dengan hanya RM100 untuk mengumpul emas dalam program GAP (gold accumulation program) atau mula beli jongkong emas bermula 0.5g diiktiraf dunia LBMA bebas gst.

Author: mohd zaidi junus

FOUNDER MASTER DEALER PUBLIC GOLD, PG001425 Pengalaman dalam pelaburan dan perniagaan emas fizikal sejak 2010 Pelaburan emas public gold adalah pelaburan terbaik untuk menjana aset harta, pelaburan masa depan, pelindung kejatuhan nilai wang, mengelak kebocoran wang dan peluang perniagaan untuk menjana pendapatan pasif seumur hidup yang boleh di warisi. Maklumat lanjut Whatsapp 019-9185593