LANGKAH PERSEDIAAN MENGHADAPI KEMELESETAN EKONOMI

kemelesetan-ekonomi LANGKAH PERSEDIAAN MENGHADAPI KEMELESETAN EKONOMI

Langkah-langkah persediaan menghadapi kemelesetan ekonomi akibat kejatuhan nilai wang ringgit Malaysia serta peningkatan kos sara hidup.

Kemelesetan ekonomi adalah tekanan kewangan yang dihadapi oleh negara hingga menjejaskan kehidupan masyarakat sesebuah negara. Kemelesetan ekonomi berlaku apabila pasaran eksport negara semakin hilang kompetitif dan menyebabkan ramai orang kehilangan pekerjaan hingga mengganggu gugat kesejahteraan keluarga dengan kejatuhan nilai wang dan peningkatan kos sara hidup.

Kejatuhan nilai Ringgit Malaysia semenjak 2014 semakin membimbangkan yang memberi kesan kepada rakyat, kesan terhadap ekonomi negara, malah kejatuhan nilai wang juga turut memberi impak negatif kepada kehidupan rakyat Malaysia. Kesan negatif kemelesetan ekonomi adalah peningkatan kos sara hidup kerana Harga barangan meningkat, perniagaan menjadi lembap dan terdapat syarikat perniagaan yang ditutup, kehilangan pekerjaan, peluang pekerjaan berkurang, harga jualan hartanah melambung tinggi, bank mengenakan bunga pinjaman yang tinggi dan syarat yang ketat, ramai orang-orang persendirian muflis, nilai saham dan unit amanah jatuh merundum dan sebagainya.

Petikan berita terbaru bertajuk Ringgit antara paling teruk jatuh di Asia pada SELASA, 2 FEBRUARI 2016 “SINGAPURA: Ringgit menerajui kejatuhan dalam kalangan mata wang negara membangun Asia hari ini berikutan harga minyak mentah terus jatuh dan aktiviti perkilangan global kekal lemah, mengurangkan selera pelabur bagi aset yang lebih berisiko”. Baca selanjutnya klik http://www.bharian.com.my/node/120450
Persediaan awal menghadapi krisis kegawatan ekonomi perlu di lakukan segera untuk mengharungi situasi sukar semasa krisis ekonomi.

Bagaimana menghadapi krisis kegawatan ekonomi ini?
LANGKAH-LANGKAH MENGHADAPI KEMELESETAN EKONOMI ADALAH :

1) Kawal Perbelanjaan
Perkara utama yang harus dilakukan untuk menghadapi masalah kewangan adalah mengurangkan perbelanjaan. Kawal perbelanjaan dengan berbelanja untuk perkara penting sahaja dengan langkah berjimat cermat. Kita juga mesti pandai menyesuaikan diri untuk menjadi pengguna bijak dengan menjadikan tabiat mencari tawaran terbaik sebagai suatu amalan dan pastikan setiap ringgit yang dibelanjakan berbaloi.

2) Urus Perbelanjaan Dengan Bijak
Urus perbelanjaan dengan bijak iaitu mengkaji semula perbelanjaan tetap dan perbelanjaan boleh ubah. Perbelanjaan boleh ubah seperti makan di tempat kesukaan atau membeli belah seharusnya di kurangkan untuk langkah penjimatan. Perbelanjaan tetap seperti pembiayaan rumah, kenderaan, pinjaman pendidikan, pembayaran insurans, bil-bil utiliti dan kontrak perkhidmatan seperti air, elektrik, telefon dan Internet adalah perbelanjaan tetap namun boleh dikurangkan dengan penjimatan.
Pelan perbelanjaan hendaklah di buat untuk mengawal perbelanjaan dan mengenalpasti jumlah simpanan unutk setiap bulan. Dengan mempunyai pelan perbelanjaan akan membantu untuk membuat keputusan dalam simpanan dan pelaburan.

3) Bina Sikap Menabung
Apabila telah memiliki pelan perbelanjaan dan mempunyai lebihan wang tunai serta mampu menyimpan sejumlah wang, maka wang simpanan hendaklah diuruskan dengan baik untuk membina perniagaan atau pelaburan serta digunakan pada masa kecemasan. Sikap menyimpan atau menabung wang seharusnya di mulakan dari awal dan di semai kepada anak-anak.

4) Kukuhkan Punca Pendapatan
Kukuhkan punca pendapatan dengan meningkatkan prestasi kerja yang cemerlang. Bagi peniaga atau kerja sendiri hendaklah meningkatkan kualiti produk atau perkhidmatan dalam perniagaan serta meningkatkan promosi perniagaan untuk melindungi dan mengukuhkan perniagaan.

5) Kurangkan Hutang
Hutang sedia ada hendaklah di kurangkan pada zaman kemelesetan ekonomi dan tidak boleh membuat hutang. Hutang yang mengenakan faedah yang tinggi adalah sewabeli kereta, pembiayaan peribadi dan kad kredit. Penggunaan Kad Kredit hendaklah di hadkan untuk mengurangkan hutang kerana kadar bayaran atau caj yang dikenakan adalah tinggi. Elakkan hutang kad kredit anda daripada terus bertambah dan jika boleh, jelaskan kesemua hutang kad kredit setiap bulan.

6) Tambahkan Punca Pendapatan
Punca pendapatan hendaklah di tambah untuk mengimbangi dengan kenaikkan harga barang. Banyak perkara yang boleh dlakukan untuk menambahkan punca pendapatan sampingan sama ada melakukan dua pekerjaan atau menjana pendapatan secara online. Kini, zaman teknologi online dimana banyak peluang menjana pendapatan sampingan yang boleh dilakukan di rumah tanpa memerlukan kos pengangkutan atau tidak perlu menghabiskan banyak masa. Peluang menjana pendapatan sampingan yang boleh dilakukan adalah perniagaan online, menyertai program affiliate, berniaga online di media sosial, menjadi penulis bebas dan sebagainya. Pada masa kemelesetan ekonomi, semua orang akan berhati-hati dalam perbelanjaan dan mengambil kira semua kos, jadi pembelian dan penjualan barang secara online kini menjadi pilihan kerana mudah, murah dan bebas kos pengangkutan.

7) Mulakan Pelaburan
Pada waktu kegawatan ekonomi, harga hartanah, rumah, saham-saham mewah serta saham-saham amanah sangat murah, kadar faedah pinjaman untuk membeli rumah juga menjadi rendah. Jadi, inilah masanya untuk anda menambah kekayaan jika berkemampuan membeli dan mempunyai modal yang besar.
Pilihan terbaik mulakan pelaburan modal rendah adalah dengan menyimpan emas sebagai perlindungan harta, insuran waktu kecemasan, penyelamat kejatuhan nilai wang dan mengelak kebocoran wang. Modal rendah diperlukan untuk melabur dalam pelaburan emas Public Gold dengan membeli emas serendah RM100 atau membeli gold bar 1g LBMA bebas cukai gst berharga lebih kurang RM160 sahaja. Harga emas public gold adalah harga emas termurah dan dapat memiliki jongkong emas pelaburan diiktiraf dunia LBMA yang bebas cukai GST. Klik LANGKAH PERTAMA MEMULAKAN PELABURAN EMAS PUBLIC GOLD untuk pendaftaran percuma memulakan pelaburan emas fizikal public gold dengan membeli jongkong emas dan perak atau dinar emas termurah bebas gst.

8) Bina Perniagaan Modal Rendah
Satu rahsia perniagaan paling berjaya yang mungkin tidak diketahui semasa berlaku kegawatan ekonomi untuk menjana keuntungan walaupun dalam keadaan yang sukar itu adalah bisnes emas. Perniagaan emas public gold dapat memberi peluang perniagaan untuk menambah pendapatan sampingan dan mendapat pendapatan pasif melalui jual beli emas tanpa kedai emas dan memerlukan modal yang rendah.
Pada masa kemelesetan ekonomi, kepercayaan orang ramai dan pelabur terhadap wang sangat berkurang dan akan beralih kepada pelaburan emas fizikal yang dapat memberi perlindungan serta penyelamat dari kajatuhan nilai wang serta kenaikan harga barang. Nilai wang ringgit merosot teruk dalam tempoh 18 tahun, menyebabkan peningkatan nilai tukaran ringgit berbanding dolar Amerika menjadikan harga emas dalam ringgit malaysia tinggi walaupun harga emas dunia terendah kini. Ini membuktikan emas adalah penyelamat kejatuhan nilai wang ringgit malaysia dan kalis inflasi. Klik RAMALAN NILAI RINGGIT MALAYSIA untuk maklumat tentang kejatuhan ringgit Malaysia.
Harga emas dunia yang rendah kini dengan kegawatan ekonomi adalah waktu paling sesuai memulakan perniagaan emas untuk perlindungan harta dan menjana keuntungan apabila harga emas meningkat naik. Waktu kegawatan ekonomi adalah masa paling sesuai membeli dan berniaga emas kerana perkembangan dalam perniagaan emas disebabkan ketidakpercayaan terhadap wang kertas.

Tan Sri Rais Yatim, Pengerusi Lembaga Penasihat Antarabangsa Majlis Pendidik Kewangan Islam Antarabangsa (ICIFE) menyarankan Perkukuh kewangan islam guna dinar emas melalui berita utusan malaysia pada 30 Januari 2016.
Petikan berita Perkukuh kewangan Islam guna dinar emas – Rais pada 31 Januari 2016.
“KUALA LUMPUR 30 Jan. – Sistem kewangan Islam perlu diperkukuhkan lagi menerusi penggunaan dinar emas sebagai alternatif dalam sistem kewangan dunia. Pengerusi Lembaga Penasihat Antarabangsa Majlis Pendidik Kewangan Islam Antarabangsa (ICIFE), Tan Sri Dr. Rais Yatim berkata, ini berdasarkan kegemilangan sistem kewangan berasaskan syariah menggunakan dinar emas telah berjaya dilaksanakan oleh kerajaan Islam terdahulu. Tegas beliau, sistem kewangan masa kini tidak seharusnya terhad kepada penggunaan dolar Amerika Syarikat semata-mata, “Islam mampu mewujudkan kewangan alternatif, tetapi oleh sebab ketidakbersatuan kita dalam banyak hal, terutama politik, ekonomi, keagamaan dan lain-lain, maka kita tertinggal dalam menggunakan konsep dinar dalam dominasi kewangan sebahagian dunia”
Baca selanjutnya dari berita utusan malaysia, klik
Dr Mahathir seru negara Muslim guna dinar emas

Syarikat pengeluar emas pelaburan terbesar Malaysia, Public Gold membuka peluang keemasan untuk memulakan perniagaan emas public gold dengan menjadi dealer atau pengedar emas dengan modal yang rendah melalui promosi Tahun Baru Cina Dealer Recruitment Drive (DRD) Public Gold.
Promosi DRD Tahun Baru Cina 2016 adalah promosi membeli emas program GAP ( Gold Accumulation Program ) terus jadi ahli tanpa caj atau yuran hangus. Beli emas dan kumpul emas dalam akaun GAP dan boleh keluarkan emas fizikal 24K bila-bila masa di cawangan Public Gold berdekatan. Promosi Dealer Recruitment Drive (DRD) Tahun Baru Cina 2016 hanya terhad untuk 100 dealer pertama sahaja.

promosi-tahun-baru-cina-drd-public-gold LANGKAH PERSEDIAAN MENGHADAPI KEMELESETAN EKONOMI

Promosi DRD tahun baru Cina untuk menjadi Normal dealer atau Priority dealer Public Gold seperti di bawah :

Promosi Menjadi Normal Dealer Public Gold :
Syarat : Membeli emas GAP sebanyak 100 gram dalam satu resit atau hari yang sama dan dapat Percuma, Free emas 0.5 gram GAP.
Kelayakan : Terus menjadi Normal Dealer Public Gold untuk memulakan perniagaan emas public gold dengan memperolehi komisen atau insentif belian emas 1% dan insentif jualan semula 0.3% dari jumlah jualan emas.
Kelayakan biasa menjadi Normal Dealer adalah dengan membeli emas RM30,000 dalam satu resit.

Promosi Menjadi Priority Dealer Public Gold :
Syarat : Membeli emas GAP sebanyak 250 gram dalam satu resit dan mendapat Percuma emas 1 gram GAP
Kelayakan : Terus menjadi Pengedar Prioriti Public Gold tanpa yuran hangus dan berhak memperolehi komisen atau insentif belian emas 1.5 % dan insentif jualan semula sebanyak 0.3% dari jumlah jualan emas.
Kelayakan biasa menjadi Priority Dealer adalah dengan membeli emas RM200,000 dalam satu resit.

CARA MEMBELI EMAS GAP TERUS JADI PENGEDAR EMAS PUBLIC GOLD MELALUI PROMOSI TAHUN BARU CINA DRD PUBLIC GOLD :

CARA 1 : BELI EMAS GAP MINIMA 100 GRAM MELALUI PEMBAYARAN WANG DI BANK :
Masukkan wang ke akaun public gold dan hantar slip bayaran serta maklumat ke whatsapp Hq public gold iaitu 017-4866916 , tanpa perlu daftar hanya ikuti 3 langkah mudah di bawah :

1. Rujuk harga emas 1 gram GAP pada harian di www.publicgold.com.my.

harga-jongkong-emas-1-gram LANGKAH PERSEDIAAN MENGHADAPI KEMELESETAN EKONOMI

Contohnya, harga emas I gram 24k program gap pada 2/2/2016 ialah RM166, maka anda perlu membeli sebanyak minima 100g dalam satu resit iaitu RM166 x 100 iaitu berjumlah RM16,600.

2. Masukkan wang sebanyak RM16,600 ke akaun Public Gold melalui Bank-in, maybank2u, perbankan internet, deposit di kaunter bank, mesin deposit tunai atau pemindahan ATM. Jika perlu buat dua resit pun boleh, tapi pastikan pada masa yang sama.
Masukkan wang Ke Akaun Public Gold berikut :
Nama Akaun : PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD
Maybank : ke akaun bernombor 5571-3923-8048 atau
Public Bank : ke akaun bernombor 3167-52-0833
simpan resit pembelian bank in, ambil gambar serta catat maklumat tarikh & masa bank in.

3 : Hantar gambar/snap resit bayaran DAN maklumat dibawah, ke Whatsapp ke 017-4866 916.
Maklumat butiran perlu di hantar tuliskan :
PG NEW BELI GAP RM16,600 ( Tarikh & Masa pada resit bank in)

PG NEW BELI GAP RM16,600 (2/2/2016 & 12:34:56)
Nama Penuh : Anda
Nombor Kad Pengenalan : Anda
No. Telefon : Anda
Emel : Anda
Item pembelian : BELI GAP RM16,600 iaitu 100 gram
No Akaun Maybank/public bank : Anda
Nama Introducer : MOHD ZAIDI BIN JUNUS
Kod PG Introducer : PG001425
Catatan : Promosi Tahun Baru Cina DRD untuk menjadi normal dealer
Disertakan resit bayaran pembelian emas GAP.

Contoh penghantaran whatsapp ke 017-4866 916 untuk pembelian emas 1 gram GAP pada harga emas GAP RM168 segram pada 30 Oktober 2015 dengan cara pemindahan wang/transfer wang pada 30/10/2015 pada masa 11:53:41.

panduan-beli-emas-1g-gap LANGKAH PERSEDIAAN MENGHADAPI KEMELESETAN EKONOMI
panduan beli emas 1g gap

TAHNIAH, Anda telah menjadi normal dealer atau peniaga emas public gold yang sah tanpa perlu kunjungi cawangan public gold. Anda akan dapat percuma 0.5 gram gap dari public gold.
Langkah seterusnya :
Tunggu balasan sms/whatsapp dan emel dari pihak public gold dalam tempoh 24 jam. Setelah mendapat balasan sms dan emel, aktifkan kod pg dealer ke website public gold. Sila hantar salinan buku akaun maybank/public bank di cawangan pg terdekat seberapa segera. Akaun Maybank/Public bank untuk syarikat Public Gold memasukkan wang komisen setiap kali membeli atau menjual emas.

CARA 2. BELI EMAS GAP MINIMA 100 GRAM DI CAWANGAN PUBLIC GOLD TERDEKAT.
Kunjungi cawangan public gold terdekat dengan membawa wang tunai RM16,600 atau resit bank in pembelian emas jika sudah masukkan wang ke akaun public gold, kad pengenalan dan buku akaun maybank/public bank (jika ada, buku bank ini untuk public gold masukkan komisen dealer dan boleh dihantar lain kali jika belum ada). Maklumi staff public gold bertugas bahawa mahu “membeli emas GAP 100 gram untuk jadi dealer promosi Tahun Baru Cina DRD dengan NAMA INTRODUCER : MOHD ZAIDI BIN JUNUS dan KOD PG INTRODUCER : PG001425”

SUDAH SIAP DAN TAHNIAH kerana telah menjadi dealer atau peniaga emas public gold yang sah dengan mengunjungi cawangan public gold. Minta broucer public gold percuma untuk memulakan perniagaan emas public gold.
Syarat penerimaan wang tunai di cawangan public gold adalah RM3000 kebawah, tapi biasanya Staff public gold akan menerima tunai RM16,600 untuk beli emas gap bagi pendaftaran pertama dealar public gold. Anda akan memperolehi percuma 0.5 gram emas 999.9 gap secara percuma. Klik ALAMAT 18 CAWANGAN PUBLIC GOLD SETIAP NEGERI DALAM MALAYSIA DAN SINGAPURA untuk melihat alamat 18 cawangan public gold terdekat untuk anda kunjungi.

Hubungi Mohd Zaidi Junus, Master Dealer Public Gold dengan whatsapp ke nombor 019-9185593 untuk mendapat bimbingan, pertanyaan, maklumat lanjut, wang saguhati dan cara aktifkan akaun gap di website public gold setelah meletakkan nama saya sebagai introducer dalam promosi Tahun Baru Cina DRD Public Gold.

SELAMAT TAHUN BARU CINA 2016

Author: mohd zaidi junus

FOUNDER MASTER DEALER PUBLIC GOLD, PG001425 Pengalaman dalam pelaburan dan perniagaan emas fizikal sejak 2010 Pelaburan emas public gold adalah pelaburan terbaik untuk menjana aset harta, pelaburan masa depan, pelindung kejatuhan nilai wang, mengelak kebocoran wang dan peluang perniagaan untuk menjana pendapatan pasif seumur hidup yang boleh di warisi. Maklumat lanjut Whatsapp 019-9185593