MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

pejabat-public-gold MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

Public gold atau nama penuhnya Public Fine Gold International Sdn Bhd ditubuhkan pada tahun 2008 di Pulau Pinang dan kini dikenali Public Gold Marketing Sdn. Bhd.

Ibu pejabat Public Gold beralamat di : Public Fine Gold International Sdn Bhd (818840-U),12E Ground Floor, Jalan Rumbia, 11900 Bukit Jambul, Penang.Tel : 04-644 9999. Website rasmi public gold ialah www.publicgold.com.my.

Public Gold adalah syarikat pengeluar, pengilang dan pedagang (menjual dan membeli emas dan perak)  tempatan Malaysia yang telah mendapat kelulusan Bank Negara Malaysia (BNM) dan telah mendapat pengiktirafan oleh Malaysia Book Of Record sebagai syarikat tempatan pertama yang mengeluarkan gold bullion bar atau jongkong emas dan jongkong perak. Public gold juga mendapat pengiktirafan dari pemimpin-pemimpin Negara seperti Tun Dr Mahathir Mohamad dan telah mendapat banyak anugerah dari dalam Negara atau luar Negara.

Surat kelulusan Bank Negara Malaysia untuk Syarikat Public Fine Gold International Sdn Bhd atau Public gold untuk mengeluarkan menjual dan membeli jongkong emas fizikal dan syiling emas dinar.

public-gold-dapat-kelulusan-BNM MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

Public gold mendapat pengiktirafan Malaysia book of record. Syarikat emas pertama Malaysia yang mengeluarkan jongkong  emas atau gold bullion bar

Pengeluar-pertama-jongkong-emas-malaysia-diiktiraf-malaysia-book-of-record MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

Public gold mendapat pengiktirafan Malaysia book of record. Syarikat emas pertama Malaysia yang mengeluarkan jongkong perak atau silver bullion bar

public-gold-pengeluar-jongkong-perak-pertama-malaysia MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

Sebahagian anugerah-anugerah lain yang diperolehi oleh public gold dalam dan luar negara.

Anugerah perdagangan terbaik 2010

 

public-gold-dianugerah-perdagangan MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

Public gold mendapat anugerah industri 2012

anugerah-public-gold-industri MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

Public gold  mempunyai kilangnya sendiri dan mengeluarkan jongkong emas bertaraf antarabangsa. Ini kerana setiap emas yang dihasilkan mempunyai sijil ketulenan yang disahkan oleh “Certified Assayer” . Assayer ini berperanan untuk menguji setiap poduk emas dan perak yang dihasilkan oleh syarikat Public Fine Gold International Sdn Bhd menepati piawai yang telah ditetapkan.

Saya sendiri telah menguji produk emas public gold mengunakan penguji ketulinan emas atau densimeter yang disediakan di setiap cawangan public gold. Jadi apabila anda membeli emas public gold,anda boleh terus menguji ketulenan  dan berat emas tersebut menggunakan densimeter tersebut secara percuma. Ketulenan dan berat emas public gold semamangnya telah teruji apabila saya dapat mengadaikan emas tersebut di arrahnu agrobank dan arrahnu bank islam Kelantan.

Kini, Public Gold berkembang pesat dan mempunyai CAWANGAN PUBLIC GOLD  di seluruh negeri bagi memudahkan dealer-dealer mengambil stok emas dan perak seperti gold bar,syiling dinar,jongkong perak,dirham,i-series dan jewellery.
Public Gold kini telah mempunyai wismanya sendiri yang dipanggil Wisma Public Gold di Kawasan Perindustrian Bayan Lepas yang menggabungkan kilang emas dan perak serta  Ibu Pejabat Public Gold dan anak syarikat dalam satu bangunan di kawasan yang sama. Ia telah dirasmikan oleh Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah pada 15 Mac 2012.Perasmian oleh pemimpin tertinggi negara oleh Ke Bawah Duli Permaisuri Agong tersebut menunjukkan bahawa Public Gold telah diberi pengiktirafan yang amat besar dalam sejarah kegemilangan emas dan perak yang menunjukkan keyakinan yang sangat tinggi oleh pelabur emas dan peminat-peminat emas dan perak.

perasmian-wisma-public-gold MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

Sebenarnya Public Gold sebagai pengilang, pengeluar dan pedagang  emas fizikal telah pun diiktiraf oleh pemimpin negara sejak awal penubuhannya lagi. Mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir smemangnya penyokong pelaburan emas fizikal.

Tun-Dr-Mahathir-bersama-emas-public-gold MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

Dengan adanya kilang sendiri, Public Gold dapat menjual emas dan perak keluarannya pada harga yang lebih rendah kerana kos pengeluarannya tidak bergantung kepada pihak ketiga.

Public Gold tiada kaitan dengan Public Bank atau Public Mutual.

Kini public gold telah maju selangkah lagi dengan membina arrahnu gadaian islam di bawah anak syarikat Koperasi Dagang Emas iaitu tempat pajak atau gadai jongkong emas, jongkong perak dan barangan kemas. Klik ARRAHNU ISLAM GADAI EMAS DINAR GOLD BAR PERAK PUBLIC GOLD untuk membaca mengenai arrahnu islam public gold untuk gadai emas dan perak.

arrahnu-gadai-emas-perak-public-gold MENGENAI PUBLIC GOLD KELULUSAN BNM PENGIKTIRAFAN ANUGERAH

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *