STRATEGI MENANGANI PENINGKATAN KOS SARA HIDUP

Strategi-Menangani-Peningkatan-Kos-Sara-Hidup STRATEGI MENANGANI PENINGKATAN KOS SARA HIDUP
Strategi Menangani Peningkatan Kos Sara Hidup

Strategi dan tindakan untuk menangani peningkatan kos sara hidup di sebabkan kenaikkan harga barang, kejatuhan nilai wang dan kemelesetan ekonomi.

Peningkatan kos sara hidup adalah disebabkan kenaikkan harga barang keperluan asas manusia seperti makan minum dan tempat tinggal dan diikuti oleh perkara berikut yang juga dikira sebagai keperluan asas walau pun pada tahap yang berbeza iaitu kesihatan, pelajaran, pengangkutan, petrol, tol, pakaian dan sebagainya. Harga barangan dan keperluan memainkan peranan yang besar dalam menentukan kos hidup seseorang atau sesuatu tempat. Paras harga yang tinggi akan menggambarkan kos hidup yang tinggi dan sebaliknya paras harga yang rendah akan menggambarkan kos hidup yang lebih rendah. Kos sara hidup berbeza di antara kehidupan di bandar dengan kehidupan di luar bandar dimana kos sara hidup di bandar lebih tinggi daripada kos sara hidup di kampung.

Pengurangan subsidi oleh kerajaan terhadap barangan seperti petrol dan diesel, elektrik, gula, minyak ditambah dengan pelaksanaan GST dan kemelesetan ekonomi menyebabkan kenaikkan kadar tol, tambang pengangkutan awam, yuran institusi pendidikan, harga perabot, barangan elektrik dan lain-lain lagi. memberi impak yang besar terhadap kos sara hidup rakyat Malaysia.

Kenaikkan harga barang dan kejatuhan nilai wang memberi tekanan dan bebanan kepada semua lapisan masyarakat di negara ini tanpa mengira taraf pekerjaan, pendidikan, bangsa dan agama. Langkah persediaan serta strategi mesti di atur dan dilakukan sekarang sebagai persediaan menghadapi peningkatan kos sara hidup dan kejatuhan nilai wang. Antara strategi dan tindakan bagi menghadapi peningkatan kos sara hidup adalah seperti berikut.

STRATEGI DAN TINDAKAN MENANGANI KENAIKAN KOS SARA HIDUP :

Strategi # 1: UBAH CARA HIDUP

Kehidupan perlu di ubah mengikut kesesuaian keadaan semasa yang serba mahal. Mengubah gaya hidup perlukan disiplin diri untuk mengubah kadar perbelanjaan bersesuaian dengan kemampuan dan keperluan hidup.

Contohnya, saya merupakan perokok yang menghisap rokok setiap hari, jadi dengan kenaikkan harga rokok saya telah mengubah dengan membeli rokok yang lebih murah. Begitu juga hobi saya yang minat menunggang motosikal, demi penjimatan kini hanya jarang-jarang “ride” menunggang motosikal bersiar mengunjungi sesuatu tempat.

Strategi #2 : PERBELANJAAN BERHEMAH DAN BERJIMAT CERMAT

Sikap berjimat cermat hendaklah di amalkan dalam keadaan kos sara hidup yang meningkat. Nafsu perbelanjaan yang boros mesti di lawan untuk mengamalkan amalan berjimat cermat dengan menguruskan perbelanjaan yang berhemah dan bijaksana. Wang hendaklah di urus dengan baik dengan mengurangkan perbelanjaan yang tidak perlu dan sebaiknya menukar simpanan wang kepada matawang yang lebih kukuh atau aset yang lebih kukuh seperti emas. Amalan berjimat cermat sangat di anjurkan oleh Rasulullah SAW yang merupakan contoh tauladan umat manusia selari dengan tuntutan Islam seperti firman Allah SWT yang bermaksud :

“Dan janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan”. ( Surah Al- A’raaf 7 : 31)

Tips mudah menangani masalah kewangan daripada peningkatan kos sara hidup iaitu mengurangkan perbelanjaan, menabung dan menambahkan pendapatan.

Strategi #3 : DISIPLIN MENABUNG

Disiplinkan diri membina sikap menabung untuk masa depan sebagai pelaburan dan bekalan dana kecemasan. Disiplin menabung sebaiknya dengan menyimpan aset yang kukuh dan bernilai seperti emas.

Emas-GAP STRATEGI MENANGANI PENINGKATAN KOS SARA HIDUP
Emas GAP

Public Gold telah menyediakan program menabung emas modal rendah untuk mengumpul emas sedikit demi sedikit dengan hanya modal serendah RM100 melalui Program GAP (Gold Accumulaation Program). Program GAP adalah program mengumpul emas fizikal dalam akaun emas GAP dan boleh mengeluarkan jongkong emas atau emas dinar 24 Karat LBMA bila-bila masa di cawangan Public Gold atau boleh mengeluarkan pelbagai jenis jongkong emas dari akaun GAP Public Gold. Contohnya, membeli emas GAP segram sebulan, Maka dalam masa setahun berjumlah 12 gram emas, maka boleh mengeluarkan pelbagai gold bar 24K di iktiraf dunia, LBMA atau pelbagai emas dinar 24 Karat LBMA bebas gst. Maklumat lanjut serta panduan, whatsapp 019-9185593 atau Klik CARA MEMBELI EMAS GAP PUBLIC GOLD.

Strategi #4 : BELI MATAWANG LAIN YANG STABIL

Pembelian mata wang negara lain yang stabil seperti matawang Dolar, Yen, Pound, dan Singapore Dolar adalah strategi bijak sebagai pelaburan untuk mengimbangi kejatuhan nilai ringgit malaysia. Tindakan menukarkan wang ringgit kepada mata wang lain sebelum nilai ringgit jatuh lebih jauh boleh dilakukan di mana-mana money changer. Tindakan ini memberi pulangan apabila menjual matawang tersebut di waktu kejatuhan nilai wang.

Strategi #5 : MELABUR UNTUK LINDUNGI KEJATUHAN NILAI WANG

Strategi melabur untuk melindungi kejatuhan nilai wang mestilah di lakukan dengan bijak dengan memilih pelaburan yang kukuh yang dapat melindungi penyusutan nilai wang ringgit. Salah satu pelaburan terbaik untuk melindungi kejatuhan nilai wang adalah pelaburan jongkong emas yang stabil dan selamat kerana kejatuhan nilai wang akan menaikkan harga emas. Jadi pelaburan emas dapat melindungi susut nilai kejatuhan wang ringgit malaysia. Cuma pastikan memilih pelaburan yang kukuh dan jangan terperangkap dengan janji manis skim cepat kaya.

Strategi # 6: KERJA SAMBILAN ONLINE

Kerja sambilan online adalah satu cara menambah pendapatan bagi menangani peningkatan kos sara hidup kerana ia boleh di lakukan di rumah tanpa sebarang kos. Kini zaman internet dimana kemudahan mendapat ilmu di hujung jari akan membuka peluang mempelajari kemahiran secara online untuk mendapatkan pendapatan seperti membuat website, mereka bentuk web, pengaturcaraan, penulisan iklan, atau terjemahan bahasa. Terus terang saya katakan saya membuat website ini sendiri, tanpa modal belajar atau mengikuti kursus hanya belajar dengan pakcik Google. Kerja sambilan juga boleh di dapati di tapak web popular seperti sebagai freelancer.com, elance.com dan odesk.com.

Strategi #7 : MULA BERNIAGA

Peningkatan kos sara hidup yang disebabkan oleh peningkatan harga barangan dan perkhidmatan serta kejatuhan nilai wang bukan saja di atasi dengan mengurangkan perbelanjaan, mengurus pendapatan atau menabung tetapi perlu juga meningkatkan pendapatan dengan berniaga. Pemilihan bidang perniagaan bersesuaian yang laku sepanjang zaman tanpa di pengaruhi oleh peredaran zaman ialah perniagaan emas. Perniagaan Jongkong Emas Public Gold merupakan pilihan terbaik membina perniagaan pada masa peningkatan kos sara hidup atau ekonomi yang tidak stabil kerana perniagaan emas Public Gold amat mudah, tanpa modal, tanpa kos, tanpa menyewa premis perniagaan dan tanpa risiko.

Promosi-Beli-Emas-GAP-2017 STRATEGI MENANGANI PENINGKATAN KOS SARA HIDUP
Promosi Beli Emas GAP 2017

Syarikat pelaburan emas fizikal terbesar Malaysia, Public Gold yang SATU-SATUNYA pengeluar jongkong emas di iktiraf dunia, lbma termurah BEBAS GST memberi peluang memulakan perniagaan untuk menambah pendapatan dan mengubah kehidupan menjadi lebih baik melalui promosi Public Gold “Change Your Life” bulan Januari 2017. Promosi “Ubah Hidup Anda” adalah peluang terbaik memulakan perniagaan emas Public Gold dengan menjadi dealer Public Gold dengan hanya membeli 50g emas GAP Public Gold. Syarat kelayakan biasa untuk menjadi dealer public gold adalah membeli emas minima RM30,000. Bertindak merebut peluang terbaik hanya bulan Januari 2017 untuk mula membina perniagaan emas sendiri untuk sepanjang hayat yang boleh diwarisi untuk mengubah kehidupan dan menambah pendapatan.

2 CARA BELI EMAS GAP UNTUK MENJADI DEALER PUBLIC GOLD MELALUI PROMOSI CHANGE YOUR LIFE :

A : BELI EMAS 50g GAP MELALUI WHATSAPP

Ikuti langkah dibawah untuk membeli 50g emas gap terus layak menjadi dealer Public Gold tanpa yuran :

 1. Lihat harga semasa emas GAP (Gold Accumulation Program) dengan melayari atau klik publicgold.com.my.
Harga-Emas-1g-GAP STRATEGI MENANGANI PENINGKATAN KOS SARA HIDUP
Harga Emas 1g GAP

Contoh, harga emas 1g GAP pada 5/1/2017 adalah RM182. Maka jumlah belian 50g emas GAP adalah RM182 X 50 iaitu RM9,100

 1. Bank in / transfer wang RM9,100 ke akaun PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD bernombor 5571-3923-8048 (maybank) ATAU bernombor 3167-52-0833 (public bank)
 1. Ambil gambar resit bank in/transfer dan hantar gambar resit bank in/transfer DAN maklumat berikut :
 • PG NEW BELI GAP RM9,100
 • Tarikh belian :
 • Masa belian :
 • Nama penuh :
 • Nombor IC :
 • Nombor Tel :
 • Email :
 • Item pembelian : Beli Gap RM9,100 atau 50g
 • No akaun maybank/public bank :
 • Nama introducer : Mohd Zaidi Junus
 • Kod pg introducer : PG001425
 • Catatan : Promosi Change Your Life terus menjadi dealer Public Gold.
 • Disertakan gambar resit pembelian bank in/transfer

ke whatsapp saya 019-9185593 untuk saya proses pembelian dan pendaftaran menjadi dealer Public Gold.

B : BELI EMAS 50g GAP DI CAWANGAN PUBLIC GOLD

Pembelian emas GAP juga boleh di lakukan di cawangan Public Gold berdekatan dengan membawa wang tunai RM9,100 dan kad pengenalan. Klik CAWANGAN PUBLIC GOLD SETIAP NEGERI DALAM MALAYSIA, SINGAPURA DAN INDONESIA untuk melihat alamat 19 cawangan public gold berdekatan anda.

Semasa membeli emas GAP, maklumi staff public gold bertugas :

“ Mahu beli emas gap 50 gram untuk menjadi dealer Public Gold melalui promosi Januari 2017 dimana NAMA INTRODUCER ialah MOHD ZAIDI BIN JUNUS dan KOD PG INTRODUCER ialah PG001425”

Bertindak segera membeli emas gap 50g untuk menjadi dealer Public Gold kerana banyak KELEBIHAN MENJADI DEALER PUBLIC GOLD disamping sebagai pelindung kejatuhan wang, bekalan dana kecemasan, pengelak kebocoran wang dan mula membina perniagaan emas sendiri bersama Public Gold untuk menjana pendapatan sampingan secara aktif atau pasif untuk sepanjang hayat. Whatsapp segera 019-9185593, Mohd Zaidi Junus, Master Dealer Public Gold, PG001425 semenjak 2010 untuk maklumat lanjut, promosi terbaru, pertanyaan, panduan dan bimbingan dalam pelaburan dan perniagaan jongkong emas dan perak Public Gold.

Bagi pelabur emas fizikal yang hanya mempunyai modal rendah boleh mula membeli gold bar 1g 24 Karat atau emas 999.9 di iktiraf antarabangsa, LBMA (London Bullion Market Association) TERMURAH BEBAS GST terus dapat emas atau boleh DAFTAR AHLI PERCUMA dahulu jika belum mempunyai wang untuk membeli emas, klik DAFTAR PERCUMA MENJADI AHLI PUBLIC GOLD ATAU TERUS BELI EMAS PELABURAN PUBLIC GOLD.

Bertindak segera menangani peningkatan kos sara hidup dengan strategi dan langkah yang bijak untuk masa depan yang lebih terjamin.

“Rahsia Semakin Maju Kedepan Adalah Terus Maju Memulakan”

Author: mohd zaidi junus

FOUNDER MASTER DEALER PUBLIC GOLD, PG001425 Pengalaman dalam pelaburan dan perniagaan emas fizikal sejak 2010 Pelaburan emas public gold adalah pelaburan terbaik untuk menjana aset harta, pelaburan masa depan, pelindung kejatuhan nilai wang, mengelak kebocoran wang dan peluang perniagaan untuk menjana pendapatan pasif seumur hidup yang boleh di warisi. Maklumat lanjut Whatsapp 019-9185593