CARA MENCAPAI KEBEBASAN KEWANGAN

cara-mencapai-kebebasan-kewangan CARA MENCAPAI KEBEBASAN KEWANGAN
cara mencapai kebebasan kewangan

Cara mencapai kebebasan kewangan melalui teori cashflow quadrant Robert Kiyosaki dengan menambah sumber pendapatan pasif

Kebebasan kewangan atau financial freedom mempunyai maksud yang berbeza mengikut pendapat individu masing-masing seperti memiliki banyak wang simpanan, menjadi jutawan, berupaya membeli apa sahaja dihajati, 100 peratus bebas hutang, tiada tunggakan bil utiliti, gaji besar, tidak perlu bekerja, kaya-raya, tidak bergantung keperluan kewangan dengan orang lain dan sebagainya. Menurut Robert Kiyosaki, tokoh kewangan tersohor dunia ketika ini, mendefinasikan kebebasan kewangan ialah apabila pendapatan pasif seseorang itu melebihi pendapatan aktifnya.

Cashflow-Quadrant-Robert-Kiyosaki CARA MENCAPAI KEBEBASAN KEWANGAN
Cashflow Quadrant Robert Kiyosaki

Menurut Robert Kiyosaki dalam bukunya “Cashflow Quadrant”, terdapat empat bahagian kuadran yang menjadi sumber pendapatan seseorang iaitu E, S, B dan I. Dimana E ialah Employee (Pekerja makan gaji), S ialah Self-Employed (Peniaga sendiri), B ialah Business Owner (Pemilik perniagaan) dan I ialah Investor (Pelabur).
Cashflow Quadrant mewakili cara berlainan bagi mendapat sumber pendapatan iaitu :

1)- “E” mendapat wang dengan bekerja untuk orang lain seperti kakitangan awam, pekerja swasta dan sebagainya.
2)- “S” mendapat wang dengan bekerja untuk diri sendiri seperti berniaga atau penyedia perkhidmatan seperti klinik swasta dan sebagainya.
3)- “B” mendapat wang dengan berniaga yang bersistem untuk menghasilkan wang seperti pemilik perniagaan francais dan sebagainya.

4)- “I” mendapatkan wangnya dari pelaburan iaitu wang menghasilkan wang yang lebih banyak.

Perbezaan keempat-empat kuadran itu seperti berikut :
E: Pekerja atau pegawai yang bekerja untuk orang lain atau perusahaan.
S: Peniaga tradisional yang bekerja untuk diri sendiri dan terikat dengan pekerjaan tersebut.
B: Pemilik perniagaan yang memiliki sistem dan orang lain bekerja untuknya.
I : Pelabur yang melaburkan wang dimana wang bekerja untuknya.
Cashflow Quadrant Robert Kiyosaki juga mewakili cara memperolehi sumber pendapatan iaitu :

Kuadran kanan iaitu E dan S mewakili perolehan pendapatan aktif iaitu pendapatan melalui penglibatan aktif, contohnya melalui pekerjaan dengan pelbagai imbuhan dalam bentuk upah, gaji, elaun atau bonus ataupun melalui perniagaan dengan imbuhan dalam bentuk keuntungan.

Kuadran kiri iaitu B dan I mewakili Pendapatan pasif iaitu pendapatan melalui pelaburan yang tidak terlibat secara aktif atau tanpa bekerja. Contohnya pendapatan dividen saham, pendapatan harta sewaan dan sebagainya.

Sebagian besar memperoleh sumber pendapatan hanya dari satu kuadran saja dan hanya sebagian kecil yang memperolehi sumber pendapatan lebih dari dua kuadran. Dimanakah posisi kita dalam The Cashflow Quadrant ini akan mempengaruhi masa depan untuk mencapai kebebasan dalam hidup.

BAGAIMANA MENCAPAI KEBEBASAN KEWANGAN

Kebebasan kewangan boleh dicapai apabila berada di Kuadran kiri, B atau I kerana mendapat wang pasif tanpa bekerja. Robert Kiyosaki mengajar pola pemikiran mental hanya terpusat pada aset dengan dapatan sumber pendapatan dalam bentuk capital gain, dividen, wang sewaan, pelaburan, royalti atau dikenali pendapatan pasif (passive income) bukan menjadi mabuk terhadap pekerjaan dengan gaji tinggi.

Jadi, untuk mencapai kebebasan kewangan kita mesti berada di kuadran kiri iaitu B dan I untuk mendapat pendapatan pasif tanpa bekerja. Kita tidak akan mencapai bebas kewangan dengan hanya berada pada satu kuadran sahaja sama ada E atau S. Oleh itu E (pekerja) atau S (peniaga sendiri) mesti membina sistem atau berada didalam sistem untuk berada pada kuadran B atau I.
Robert Kiyosaki menyarankan berada di dalam kuadran B iaitu membina sistem atau berada dalam sistem terlebih dahulu seperti yang dilakukan oleh Ross Perot, Bill Gates dan lain-lain sebelum berada pada kuadran I iaitu penanam modal atau pelabur besar. Kuadran “I” memerlukan banyak modal, masa dan pengetahuan. Tindakan terus berada di kuadran I tanpa pengetahuan, ilmu dengan modal besar adalah tindakan bunuh diri kecuali melibatkan pelaburan yang kecil dan tiada risiko seperti pelaburan emas. Sekarang zaman teknologi dan online maka kejayaan dan bebas kewangan lebih mudah diperolehi di kuadran B dengan menyertai sesuatu sistem perniagaan yang telah tersedia.

Kini terdapat tiga jenis utama sistem perniagaan umum yang dijalankan untuk mencapai kebebasan kewangan dengan berada di kuadran B iaitu : 
1. Perniagaan tradisional sendiri yang bersistem iaitu mengembangkan sistem perniagaan sendiri secara online dan sebagainya.
2. Perniagaan francais iaitu membeli sistem yang sudah tersedia.
3. Perniagaan networking iaitu membeli atau menjadi sebahagian sistem perniagaan yang sudah ada.

Robert Kiyosaki menyarankan pemilihan organisasi atau syarikat perniagaan bersistem adalah seperti berikut :

a. Perniagaan atau organisasi yang telah terbukti baik dan mempunyai prestasi cemerlang dengan sistem pembahagian insentif yang telus dan sudah berjaya.
b. Mempunyai peluang perniagaan yang mudah dijalankan, dipercayai, sah dan diyakini.
c. Mempunyai program pendidikan jangka panjang yang terus berlangsung, yang
bertujuan mengembangkan sistem perniagaan.
d. Mempunyai program bimbingan yang kuat.
e. Mempunyai orang-orang yang di sukai dan dihormati.

Apabila sesuatu perniagaan memenuhi kelima syarat di atas barulah melihat produk perniagaan. Produk juga penting untuk membangun dan mengembangkan sistem perniagaan. Pemilihan organisasi penting supaya tidak terjerumus dalam pelaburan skim cepat kaya atau perniagaan dengan produk yang tidak berkembang. Klik CARA MENGENALI SKIM CEPAT KAYA agar dapat panduan mengenali skim cepat kaya yang boleh menyebabkan kerugian wang serta nama baik tercemar.

Pemilihan organisasi atau syarikat untuk menyertai sistem perniagaan amat penting supaya organisasi sentiasa berkembang maju kekal untuk selamanya. Contoh dari pengalaman saya sendiri, pada tahun 2010 saya menyertai sistem perniagaan emas public Gold dengan menjadi dealer Public Gold setelah memahami dan penuh yakin terhadap sistem perniagaan emas Public Gold untuk mencapai bebas kewangan. Sistem perniagaan emas Public Gold akan dapat kebebasan kewangan melalui dapatan pasif komisen bulanan tanpa bekerja apabila telah membina rangkaian perniagaan yang mudah dijalankan secara online atau offline. Produk perniagaan Public Gold iaitu emas pelaburan sememangnya telah diketahui umum adalah produk perniagaan yang laku seluruh dunia dan diguna sepanjang zaman tanpa di pengaruhi oleh perubahan zaman serta perubahan ekonomi.

Insentif-Percutian-Percuma-Public-Gold CARA MENCAPAI KEBEBASAN KEWANGAN
Insentif Percutian Percuma Public Gold

Alhamdulillah, berkat usaha dan sokongan rakan serta sahabat, saya telah mencapai kebebasan kewangan setelah berusaha secara perlahan-lahan (part time) berterusan selama 6 tahun apabila pendapatan pasif bulanan dari perniagaan emas Public Gold telah melebihi daripada pendapatan aktif gaji bulanan. Tahun ini saya telah berjaya mendapat percutian percuma tajaan penuh Public Gold ke Sepanyol melalui insentif Sales Incentive Program, Leadership Seminar 2015/16 Spain selama 9 hari 6 malam pada 7 April 2017 hingga 15 April 2017.

Ribuan terima kasih kepada sahabat www.PelaburanEmasPublicGoldMalaysia.com serta syarikat pelaburan emas terbesar Malaysia, Public Gold kerana memberi sokongan yang telah memberi kelayakan percutian percuma. Kepada rakan-rakan serta sahabat semua, semoga kita sama-sama akan memperolehi kebebasan kewangan dengan menyertai sistem perniagaan Public Gold dengan menjadi dealer Public Gold. Sesungguhnya kejayaan tidak akan di perolehi dalam masa singkat dan perlukan fokus serta usaha berterusan. Suatu hari nanti pasti akan tiba giliran rakan-rakan serta sahabat dealer Public Gold mencapai bebas masalah kewangan seterusnya kebebasan dalam hidup.
CARA MENCAPAI BEBAS KEWANGAN :

cara-capai-bebas-kewangan CARA MENCAPAI KEBEBASAN KEWANGAN
cara capai bebas kewangan

Cara mencapai kebebasan kewangan adalah berada di kuadran kiri B atau I. Kuadran kiri B dan I adalah kuadran memperolehi wang tanpa bekerja atau pendapatan pasif dengan menyertai perniagaan bersistem atau menjadi pelabur. Jika kini anda berada di kuadran E dan S anda hendaklah membina atau menyertai perniagaan bersistem dengan melakukan 2 pekerjaan dahulu sama ada EB, SB, EI, SI atau terus pindah ke kuadran kiri.

Panduan mencapai kebebasan kewangan yang perlu dilakukan :
1) Menyertai Perniagaan Bersistem Untuk Menambah Pendapatan Pasif.

Peluang pendapatan bersistem untuk mendapat pendapatan pasif bulanan perlu dilakukan untuk mendapat pendapatan berulang setiap bulan tanpa bekerja “passive income” dengan melakukan pekerjaan seperti memiliki rumah sewa, menulis buku, memiliki website perniagaan internet dan sebagainya. Peluang terbaik yang di tawarkan oleh Public Gold melalui sistem perniagaan emas Public Gold dengan menjadi dealer atau pengedar emas untuk menjana pendapatan aktif dan pendapatan pasif untuk sepanjang hayat dengan berniaga emas pelaburan Public Gold. Public Gold adalah syarikat pelaburan emas terbesar Malaysia dan SATU-SATUNYA pengeluar jongkong emas di iktiraf dunia, lbma termurah BEBAS GST dan patuh syariah di Malaysia.

promosi-menjadi-usahawan-public-gold CARA MENCAPAI KEBEBASAN KEWANGAN
promosi menjadi usahawan public gold

Promosi Public Gold bulan mac 2017 iaitu promosi “Entrepreneurs Dealership Promotion” adalah tawaran terbaik mencapai kebebasan kewangan dengan memulakan perniagaan emas Public Gold dengan menjadi normal dealer Public Gold dengan membeli 100g emas GAP Public Gold dan menjadi Priority Dealer Public Gold dengan membeli 150g emas GAP Public Gold. Syarat kelayakan biasa untuk menjadi nomal dealer public gold adalah membeli emas minima RM30,000 dan syarat kelayakan biasa menjadi priority dealer ialah membeli emas minima RM200k. Rebut promosi terbaik hanya bulan Mac 2017 untuk membina perniagaan emas sendiri untuk sepanjang hayat yang boleh diwarisi untuk mengubah kehidupan dan mencapai kebebasan kewangan.

2 CARA MEMBELI EMAS GAP UNTUK MENJADI DEALER PUBLIC GOLD MELALUI PROMOSI MAC 2017 :

A : MEMBELI EMAS GAP DI RUMAH MELALUI WHATSAPP

Ikuti langkah dibawah untuk membeli 100g emas gap terus layak menjadi normal dealer Public Gold tanpa yuran atau membeli 150g emas gap untuk menjadi priority dealer Public Gold :

 1. Lihat harga semasa emas GAP (Gold Accumulation Program) dengan melayari/klik www.publicgold.com.my .
Harga-emas-1-gram CARA MENCAPAI KEBEBASAN KEWANGAN
Harga emas 1 gram

Contoh, harga emas 1g GAP pada 4/3/2017 adalah RM189. Maka jumlah belian 100g emas GAP adalah RM189 X 100 iaitu RM18,900

 1. Bank in / transfer RM18,900 ke akaun PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHDbernombor 5571-3923-8048 (maybank) ATAU bernombor 3167-52-0833 (public bank)
 2. Snap atau ambil gambar resit bank in/transfer dan hantar gambar resit bank in/transfer DAN maklumat dibawah ke whatsapp saya 019-9185593 untuk saya proses pembelian dan pendaftaran menjadi dealer Public Gold.
 • PG NEW BELI GAP RM18,900
 • Tarikh belian : (tercatat pada resit bank in)
 • Masa belian : (tercatat pada resit bank in)
 • Nama penuh :
 • Nombor IC :
 • Nombor Tel :
 • Email :
 • Item pembelian : Beli Gap RM18,900 atau 100g
 • No akaun maybank/public bank :
 • Nama introducer : Mohd Zaidi Junus
 • Kod pg introducer : PG001425
 • Catatan : Promosi Mac 2017 terus menjadi normal dealer Public Gold.
 • Disertakan gambar resit pembelian bank in/transfer

Selepas diproses, anda akan terus mendapat emel dari Public Gold yang disertakan sales order, kod pg dan password untuk login ke website Public Gold.

B : BELI EMAS GAP DI CAWANGAN PUBLIC GOLD

Pembelian emas GAP juga boleh di lakukan di cawangan Public Gold berdekatan dengan membawa wang tunai RM18,900 atau resit bank in/transfer ke akaun Public Gold seperti di atas dan kad pengenalan. Klik CAWANGAN PUBLIC GOLD SETIAP NEGERI DALAM MALAYSIA, SINGAPURA DAN INDONESIA untuk melihat alamat 19 cawangan public gold berdekatan anda.

Semasa membeli emas GAP, beritahu staff public gold bertugas :

“Mahu beli emas gap 100 gram untuk menjadi dealer Public Gold melalui promosi Mac 2017 dimana NAMA INTRODUCER ialah MOHD ZAIDI BIN JUNUS dan KOD PG INTRODUCER ialah PG001425”

Syarat kelayakan lain untuk menjadi dealer promosi usahawan emas “Entrepreneurs Dealership Promotion” mac 2017 :

 1. Promosi ini sah dari 1 Mac 2017 hingga 31 Mac 2017 dan terhad 100 dealer pertama sahaja.
 2. Normal dealer/Priority dealer baru hendaaklah menghadiri Program SIP (Sales Incentive Program) untuk KENALI PUBLIC GOLD MELALUI PROGRAM SIP DI PENANG selama 2 hari satu malam melalui PG Golden Tour dengan bayaran 2gm GAP seperti tarikh program di bawah :
 • 4th-5th March 2017, 18th-19th March 2017
 • 1st -2nd April 2017, 15th-16th April 2017
 • 6th-7th May 2017, 20th-21st May 2017

Bertindak segera membeli emas gap 100g untuk menjadi normal dealer Public Gold atau beli emas 150g GAP untuk menjadi Priority Dealer untuk mencapai kebebasan kewangan dengan berniaga emas untuk mendapat pendapatan aktif dan pasif untuk sepanjang hayat disamping sebagai pelindung kejatuhan wang, bekalan dana kecemasan, pengelak kebocoran wang dan menjana harta kekayaan. Saya dahulu membuat pinjaman bank sebanyak RM20k untuk membeli emas Public Gold bagi menjadi dealer Public Gold. Pinjaman bank untuk membeli emas adalah tindakan yang bijak tanpa risiko dan menguntungkan terutama pada waktu harga emas rendah kini, kejatuhan nilai wang dan tindakan menjadi dealer bagi menambah pendapatan  bagi mencapai kebebasan kewangan masa depan.

Whatsapp segera 019-9185593, Mohd Zaidi Junus, Master Dealer Public Gold, PG001425 untuk bimbingan percuma, maklumat lanjut, promosi terbaru, pertanyaan atau panduan dalam pelaburan dan perniagaan jongkong emas dan perak Public Gold.

2) Berjimat Cermat Dalam Perbelanjaan

Cara mencapai kebebasan kewangan untuk masa depan adalah dengan amalan berjimat cermat dalam perbelanjaan. Status kewangan hendaklah di semak sepanjang masa dengan perbelanjaan berhemah serta menjauhi hutang terutama waktu kejatuhan nilai wang dan peningkatan kos sara hidup.

3) Disiplin Menyimpan Atau Menjelaskan Hutang.

Sumber pendapatan yang lebih hasil dari jimat cermat hendaklah disimpan atau diguna untuk menjelaskan hutang. Simpanan terbaik waktu kejatuhan nilai wang dan ketidaktentuan ekonomi adalah simpanan emas. Public Gold menyediakan program kumpul emas, Gold Accumulation Program (GAP) untuk membeli emas serendah RM100 untuk mengumpul emas sedikit demi sedikit dan mendapat emas pelaburan (gold bar atau emas dinar 24 Karat LBMA) yang besar. Klik CARA MEMBELI EMAS 1G GAP PUBLIC GOLD untuk panduan mula membeli emas minima RM100 atau segram emas. Strategi penyimpanan emas GAP ini adalah untuk pelaburan serta mengumpul emas modal kecil sedikit demi sedikit untuk memperolehi emas terkumpul 100 gram untuk menjadi dealer Public Gold bagi tujuan mencapai kebebasan dalam kewangan di masa depan.

Sekian, semoga dapat manafaat dan nampak jalan menuju kebebasan kewangan.

Tolong KLIK SHARE untuk memberi manfaat dan ilmu kepada keluarga serta rakan-rakan

Author: mohd zaidi junus

FOUNDER MASTER DEALER PUBLIC GOLD, PG001425 Pengalaman dalam pelaburan dan perniagaan emas fizikal sejak 2010 Pelaburan emas public gold adalah pelaburan terbaik untuk menjana aset harta, pelaburan masa depan, pelindung kejatuhan nilai wang, mengelak kebocoran wang dan peluang perniagaan untuk menjana pendapatan pasif seumur hidup yang boleh di warisi. Maklumat lanjut Whatsapp 019-9185593