PERCUMA DAFTAR AHLI ATAU BELI EMAS PUBLIC GOLD

PERCUMA DAFTAR AHLI ATAU BELI EMAS PUBLIC GOLD

Pendaftaran percuma jadi ahli public gold atau cara mula membeli emas minima RM100 atau beli gold bar 1g 24 karat lbma bebas gst. BACA LAGI »

CAWANGAN PUBLIC GOLD MALAYSIA SINGAPURA DAN INDONESIA

CAWANGAN PUBLIC GOLD MALAYSIA SINGAPURA DAN INDONESIA

Alamat cawangan public gold seluruh malaysia, singapura dan Indonesia untuk urusan jual beli emas Public Gold. BACA LAGI »

KELEBIHAN PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

KELEBIHAN PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

Kelebihan program GAP (Gold Accumulation Program) Public Gold atau kebaikkan program kumpul emas fizikal modal kecil pertama di Malaysia. BACA LAGI »

KELEBIHAN EMAS PUBLIC GOLD

KELEBIHAN EMAS PUBLIC GOLD

Kelebihan emas public gold bukti produk emas public gold adalah pelaburan emas fizikal terbaik di Malaysia. KLIK BACA LAGI »

CARA MEMBELI GOLD BAR 1 GRAM OTOMATIK JADI AHLI PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

CARA MEMBELI GOLD BAR 1 GRAM OTOMATIK JADI AHLI PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

Program GAP public gold, pelaburan emas terbaik patuh syariah dan modal terendah hanya RM138 cara mudah membeli gold bar 1 gram untuk mengumpul jongkong emas fizikal dan tukar kepada gold bar 20g dan sebagainya..klik BACA LAGI »

SENARAI PRODUK EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD

SENARAI PRODUK EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD

Senarai produk emas dan perak Public Gold untuk memilih produk pelaburan terbaik dari jenis gold bar, emas dinar atau silver bar termurah tanpa cukai gst...KLIK SEGERA BACA LAGI »

 

PANDUAN DAN TIPS PAJAK EMAS DI ARRAHNU

Panduan pajak emas

Panduan pajak emas

Panduan pajak emas di Arrahnu memberi info dan tips sebelum mengadai emas di Ar-Rahnu serta belajar teknik memajak emas mengikut hukum syariah islam.

Emas adalah satu-satunya barangan logam yang diterima oleh syarikat pajak gadai islam Ar-Rahnu. Salah satu keuntungan menyimpan emas iaitu mudah dan cepat mendapat wang pinjaman dengan memajak emas di Ar-Rahnu. Pajak gadai emas di Arrahnu  memberikan kemudahan pinjaman mengikut kehendak dan hukum Syariah islam.

Skim pajak gadai emas ini beroperasi dengan memberi pinjaman ihsan sementara kepada yang memerlukan, dengan cagaran atau barang sandaran berharga iaitu emas yang di namakan marhun. Konsep pajak gadai islam ini menjadikan emas sebagai cagaran dengan memberikan pinjaman atau hutang dan sekiranya hutang tersebut tidak dijelaskan, maka emas atau marhun itu tadi boleh digunakan untuk menjelaskan baki hutang tersebut.

Di Malaysia, perkhidmatan Ar-Rahnu biasanya disediakan oleh bank-bank tertentu seperti Agrobank, Bank Rakyat dan Bank Islam serta  institusi lain seperti YAPEIM, Permodalan Kelantan Berhad, Koperasi Tentera dan sebagainya.

Sebelum memajak emas di Arrahnu, panduan serta tips penting mengenai pajak emas di Ar-Rahnu sebagai pedoman dan belajar mengadai emas di Arrahnu.

PANDUAN PAJAK EMAS DI ARRAHNU :

TERMA DAN SYARAT PAJAK EMAS

Cagaran mestilah emas tulen sama ada jongkong emas atau barangan kemas : Contohnya emas public gold boleh di gadai di mana-mana Arrahnu atau kedai pajak emas kerana telah di jamin dan di akui ketulenannya.

Margin pinjaman memajak emas : Emas fizikal yang digadai membolehkan penggadai mendapat wang pinjaman diantara 65% hingga 70% daripada nilai emas semasa (nilai marhum) bergantung kepada institusi gadaian. Contohnya Ar-rahnu bank Islam memberikan margin pinjaman sebanyak 70%, margin pinjaman Arrahnu bank rakyat adalah 65% dan sebagainya.

Upah simpan mengadai emas : Sistem pajak gadai Islam tidak mengenakan faedah ke atas pinjaman yang diberikan seperti mana kedai pajak gadai atau bank konvensional tetapi mengenakan upah simpan mengikut margin pinjaman. Contohnya margin pinjaman diberikan adalah 70%, maka kadar upah simpan adalah RM0.70 sebulan setiap RM100 nilai marhum.

Tempoh pinjaman gadai emas : Tempoh bayar balik pinjaman pajak emas adalah 6 bulan dan boleh disambung setelah membayar upah simpan hingga 10 bulan hingga bertahun-tahun bergantung kepada institusi pajak gadai. Contohnya Arrahnu Bank Islam, membenarkan tempoh pinjaman 6 bulan,boleh disambung 6 bulan dan seterusnya setiap 6 bulan setelah pengadai menjelaskan upah simpan gadaian emas sebelumnya. Rujuk surat pajak emas saya di atas dimana saya memajak jongkong emas public gold pada 9/06/2012 dan tarikh matang adalah pada 9/12/2012. Arrahnu bank islam akan menyambung secara otomatik dalam tempoh 6 bulan, jadi pada 9/6/13 saya telah membayar upah simpan gadai. Rujuk resit sambungan gadaian gold bar 50 gram public gold saya di bawah.

resit sambung gadai emas

resit sambung gadai emas

Cara mengadai emas di Arrahnu, Klik CARA GADAI EMAS DI ARRAHNU

Penebusan emas yang di gadai : Memajak emas di Arrahnu adalah selamat. Pengadai emas dapat mengambil emas kembali setelah menjelaskan bayaran pinjaman dan upah simpan pajak emas pada bila-bila masa. Jika emas tidak dapat di tebus, emas akan di lelong oleh Arrahnu dan baki hasil lelongan akan diberikan kepada penggadai setelah ditolak pinjaman yang tidak berbayar, upah simpan dan kos-kos lain yang terbabit.

TUJUAN MEMAJAK EMAS

Memajak emas di Ar-rahnu adalah untuk mendapatkan pinjaman yang paling mudah, banyak dan cepat. Contohnya, pinjaman peribadi mengambil masa beberapa hari dan syarat yang ketat dan terhad, namun dengan emas fizikal, pengadai emas hanya perlu membawa emas ke Arrahnu pajak gadai dan terus dapat wang pinjaman pajakkan. Namun begitu anda di nasihatkan tidak mengadai emas sewenang-wenangnya seperti menggunakan pinjaman wang gadaian untuk perbelanjaan hangus atau membeli barang yang susut nilainya seperti membeli perabut baru, telefon mudah alih dan sebagainya. Pinjaman wang dari pajakkan emas di Ar-rahnu sepatutnya di gunakan untuk tujuan yang baik seperti kecemasan kesempitan wang, membeli emas murah, membeli tanah, pusing modal perniagaan, membuka perniagaan baru atau teknik memanipulasi emas. Klik TEKNIK GADAI EMAS DI ARRAHNU untuk belajar teknik memanipulasikan emas melalui Arrahnu.

SELIDIKI UNTUK PILIH ARRAHNU TERBAIK

Setiap Arrahnu mengenakan syarat yang berbeza-beza atau polisi yang berubah-ubah. Jadi sebelum memajak emas di Arrahnu, sila soal selidik untuk memilih Arrahnu terbaik untuk memajak emas. Selidiki Arrahnu seperti terma dan syarat di atas iaitu Soal selidik dan pilih Arrahnu terbaik berdasarkaan margin pinjaman terpanjang, upah simpan termurah, tempoh pinjaman yang paling panjang dan sebagainya. Semua barangan kemas di terima untuk di gadai di Arrahnu tapi sebahagian Arrahnu yang terima jongkong emas, gold bar dan syiling emas dinar untuk di gadai. Klik ARRAHNU TERIMA PAJAK JONGKONG EMAS DINAR

TEBUS EMAS YANG DI GADAI SECEPAT MUNGKIN

Semakin lama emas di pajak di Ar-rahnu, semakin banyak upah simpan yang di kenakan. Jadi kurangkan upah simpan dengan menebus secepat mungkin sama ada untuk di smpan atau untuk di jual. Jika anda menggunakan teknik Arrahnu pajak emas, apabila harga emas naik, terus tebus dan jualkan emas anda dan membeli emas lagi apabila harga emas turun atau rendah.

SIMPAN SURAT PAJAK EMAS DENGAN BAIK

Surat pajak emas atau surat gadai mestilah di simpan dengan baik kerana ianya adalah berharga seperti emas. Kehilangan surat pajak emas hendaklah di maklumkan kepada pihak Arrahnu secepat mungkin kerana ada pihak yang tidak bertanggung jawab yang dapat mengambil emas di Arrahnu jika mempunyai surat gadai tersebut.

PENEBUSAN EMAS BERKAITAN SURAT PAJAK EMAS

Selidiki atau tanya polisi Arrahnu tempat pajak sebelum memajak emas sama ada penebusan emas mengikut surat pajak satu persatu atau sebagainya. Contohnya, tempat gadai emas islam Ar-rahnu bank islam hanya mengeluarkan satu surat pajak emas untuk beberapa jenis emas. Namun begitu, pemajak emas dapat menebus emas sedikit atau sebahagian emas dalam satu resit emas tersebut. Polisi Arrahnu agrobank pula ialah menebus emas mengikut surat pajak. Jika penebusan berdasarkan setiap surat pajak, anda di syorkan mengecilkan amaun pinjaman gadaian dalam satu resit supaya mudah menebus emas di kemudian hari.

CATAT TEMPOH AKHIR PAJAKKAN EMAS

Tempoh asas pajak emas di Arrahnu adalah 6 bulan, jadi sila catat dan ingat tarikh akhir pajakkan emas anda untuk mengelak daripada surat peringatan dari Arrahnu atau seterusnya emas anda di lelong. Apabila cukup tempoh 6 bulan tersebut, sila tebus atau bayar upah simpan 6 bulan tersebut untuk menyambung tempoh gadai yang berikutnya.

PERSEDIAAN WANG UPAH SIMPAN GADAI EMAS

Sediakan wang upah simpan sejurus selepas mendapat wang pinjaman pajak emas. Contohya, Anda memajak emas bernilai RM100 dan mendapat pinjaman pajak emas 70% ataupun RM70 dan kos upah simpan adalah RM0.70 X 100 = RM 0.70 sen sebulan atau RM4.20 sen untuk 6 bulan, terus ambil simpan RM4.20 daripada pinjaman pajak emas yang diperolehi sebagai persediaan untuk bayar upah simpan gadai 6 bulan akan datang. Wang pinjaman yang lebih RM70 – RM4.20 =RM65.80 sahaja yang boleh digunakan untuk membeli emas kecemasan wang atau perniagaan.

PASTIKAN EMAS YANG DIGADAI DI TEBUS

Sejak akhir tahun 2010, pinjaman gadai emas di rekodkan dalam CCRIS (Central Credit Reference Information System) Bank Negara Malaysia. Oleh itu mesti elak emas anda daripada di lelong atau tergadai untuk mengelakkan rekod buruk pada Bank Negara Malaysia dan menyebabkan anda susah untuk membuat pinjaman nanti

BERHATI-HATI BELI EMAS CARA GADAI EMAS DI AR-RAHNU

Pajak emas di Ar-rahnu adalah atas nama anda dan risiko atau keuntungan kita sendiri yang menangung atau memperolehinya. Berhati-hati dengan individu tertentu yang mempromosikan emas dengan harga murah, contohnya, emas 100g berharga RM100 di jual dengan harga murah, hanya RM30 dengan syarat kita beri bakinya RM70 setelah emas tersebut di gadaikan. Cara ini mempunyai risiko, kerana kita adalah penama pengadai dan jika harga emas turun, kita akan menghadapi masalah untuk menebus balik emas tersebut. Berbeza dengan teknik memanipulasikan emas fizikal teknik AR-Rahnu dimana emas kita di gadaikan, kita memperolehi wang pinjaman dan kita beli pula emas lain, teknik arrahnu emas sendiri berisiko rendah kerana kita mempunyai emas di tangan sebagai sokongan seperti menjual atau mengadai emas di tangan untuk membayar upah simpan gadai apabila sudah mencukupi tempoh gadaian.

Berhati-hati juga dengan orang yang menjual emas pada harga luar biasa murah atau skim pelaburan emas yang mendapat keuntungan bulanan. Yang jelas jangan tamak untuk mendapat keuntungan, kelak kita kerugian. Yang pasti membeli emas, mesti dapat emas yang tulen dan dapat di gadaikan.

MASA PALING SESUAI MENGADAI EMAS

jangkaan harga emas 2014

jangkaan harga emas 2014

Masa pajak emas paling sesuai dan selamat ialah pada harga emas murah seperti harga emas sekarang. Pajak emas pada harga emas murah membolehkan pemajak emas menjual emas selepas tempoh penebusan emas apabila harga emas tinggi ataupun dapat wang percuma hasil dari keuntungan ‘overlapped’ mengadai emas. Lihat sejarah harga emas dan analisa harga emas, harga emas kini berada di peringkat harga emas rendah dan dijangkakan harga emas akan mulai naik. Kini adalah masa dan peluang terbaik untuk membeli emas dan memulakan teknik gadai emas di Arrahnu. Klik CARA BELI EMAS untuk mula membeli emas public gold yang djamin ketulenannya dan boleh di gadaikan.

Panduan pajak emas atau tips gadai emas di Arrahnu ini semoga dapat di jadikan panduan sebelum mengadai emas di Arrahnu atau panduan memanipulasikan emas teknik Ar-rahnu islam. Dengan jujur saya menyatakan bahawa saya menggunakan teknik gadai emas public gold di Arrahnu. Saya mendapat keuntungan pada tahun 2010 dan 2011 kerana kenaikkan harga emas. Pada tahun 2012 hingga kini saya masih lagi meneruskan teknik gadai emas  arrahnu dengan menyambung gadaian emas. Saranan saya yang sudah lebih 4 tahun berkecimpung dalam pelaburan emas fizikal, membanding syarikat emas mendapati, emas public gold adalah emas dan syarikat pelaburan emas terbaik untuk melabur emas dan perak fizikal atau membeli emas sebagai simpanan serta pelindung harta kekayaan dan melindungi kebocoran wang. Klik KELEBIHAN EMAS PUBLIC GOLD untuk memahami, membandingkan serta melihat keistimewaan emas public gold dan kenapa memilih emas dan perak Public Gold

9 Responses to PANDUAN DAN TIPS PAJAK EMAS DI ARRAHNU

 1. rachel berkata:

  Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Rachel Williams, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel supaya kita boleh memberi anda terma dan syarat-syarat pinjaman kami di: (passionloancompany1@ gmail.com)

 2. mark berkata:

  Adakah anda sedang mencari bantuan kewangan, Adakah anda sangat memerlukan bantuan kewangan? Syarikat Carvajal Kewangan di sini untuk memberikan anda jumlah pinjaman meminta kepada kamu akan dapat membayar balik pinjaman. Kami menyediakan pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2%. Anda boleh hubungi kami untuk apa-apa jenis pinjaman. Untuk maklumat lanjut e-mel kepada kami dan memohon pinjaman ini melalui (markander121@gmail.com).

  Nama Penuh: ………………………
  Jumlah yang diperlukan: ………………………
  Tempoh apabila anda akan membayar balik pinjaman: ………………………
  Negara: ………………………
  Jantina: ………………………
  Nombor telefon ……………..
  …………… Pendapatan Bulanan
  Bekerja …………………….
  City …………………………………
  Umur ………………………………….

  Setelah maklumat ini diterima oleh syarikat itu, pemprosesan pinjaman anda akan bermula dengan serta-merta.
  hubungi kami melalui e-mel markander121@gmail.com

 3. Mrs Angela berkata:

  TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MEMOHON SEKARANG)

  Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Christiana Anderson Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

  a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
  b) Perniagaan Mula-up dan pendidikan.
  c) penyatuan hutang.
  d) Pinjaman Wang Hard.

  Walau bagaimanapun, kaedah kami yang kemungkinan untuk menandakan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga jangka masa yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: angeladavidsloan@gmail.com

 4. Morris berkata:

  Probably the most high-profile example on TV of how far prepping has come is the
  National Geographic channel’s ” Doomsday Preppers ”
  series.

 5. naruto berkata:

  assalamaualaikum…

  pada pendapat saya, saya lebih berminat lagi pada yapeim kerana senang dan mudah berbanding membuat gadaian atas firma bank. bila kita melakukan gadaian dia atas bank yg menyediakan arrahnu ni data peribadi kita akan terpapar didlm ccris kerana itu salah satu pinjaman dr firma kewangan. pada pendapat saya lebih baik membuat gadaian di yapeim kerana gadaian tiada membabitkan insitusi kewangan dan nama pun tidak di rekod kan di dalam BNM. sesiapa yg mempunyai latarbelakang bukan pembayar yg baik dan mempunyai sejarah ccri atau ctos yg tidak baik sudah tentu tidak layak membuat gadaian di setiap arrahnu yg di buat oleh bank2 ini.

  sekian

 6. Citi Group berkata:

  organisasi Citi Financial di sini sekali lagi dengan tawaran pinjaman berair kami.
  Matlamat kami adalah untuk mengukuhkan asas ekonomi dengan ketara semua undang-undang
  dan orang exercisers semula jadi aktiviti yang menjana pendapatan melalui
  penyediaan kredit dan pembiayaan mikro. Kami adalah organisasi kewangan
  komited dalam membantu individu dan syarikat menyelesaikan masalah kewangan dan kesukaran dengan syarat bahawa anda serius dan boleh dipercayai. Menghantar saya permohonan anda untuk kredit. Kami sepenuhnya termasuk yang arif. Kadar faedah kita adalah 2% hingga 15% bergantung
  ke atas jumlah pinjaman .Saya mempunyai modal sebanyak $ 1.000.000 kami ingin menawarkan anda.
  Anda yang juga dinafikan oleh bank kerana rekod anda tidak sepadan
  status mereka, atas kebimbangan buat masa sekarang kerana keadaan bekalan pinjaman saya
  amat mudah dan boleh diakses kepada semua orang.
  Hubungi kami sekarang di e-mel kami; Citigroup@qualityservice.com
  Telefon: +447087690378

 7. Mark Collie berkata:

  Adakah Anda Perlu Kewangan Pinjaman Segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan cepat ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat dana
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun)
  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
  ================================
  Nama: Nama ……….. ……..: ……………
  Alamat: ……………..
  Negara: ………… …. Umur: ……….
  Seks: ……… …………. Nombor Telefon: …………..
  status kerja: ……………
  kedudukan: ……………. Pendapatan bulanan: …………..
  Jumlah Pinjaman: Pinjaman …….. Tujuan: …………
  tempoh masa: ………………..
  Pernahkah anda memohon pinjaman sebelum: …………….
  Awak faham Inggeris: ……….
  sila mengisi dan menghantar borang ini kepada:
  E-mel: equityentrepreneurforum@gmail.com

  Yang ikhlas,
  Mark Collie
  Intrepreneur Forum

 8. Elizabeth kean loan firm berkata:

  Elizabeth berminat Pinjaman Limited adalah salah satu daripada syarikat-syarikat pinjaman persendirian yang terkemuka di seluruh dunia. Kami memberi pinjaman, pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda, Mortgage Pinjaman, Pinjaman untuk menyatukan debt.We anda telah teguh dan selama ini telah membangunkan pemahaman yang baik tentang keperluan anda dan keperluan individu. Kami komited untuk melayan pelanggan dengan adil dan menawarkan perkhidmatan yang profesional, mesra dan membantu. prosedur kami direka untuk patut anda, untuk memastikan bahawa kami menawarkan produk yang sesuai untuk keadaan anda, formaliti dikurangkan ke tahap minimum, dan bersama-sama dengan pendekatan yang fleksibel untuk setiap program, pastikan anda melengkapkan permintaan pinjaman anda. Kami telah membantu pelanggan berubah dan memperbaiki kehidupan mereka selama lebih 42 tahun dan kita benar-benar bebas, kita berada dalam kedudukan yang unik untuk menawarkan pelbagai pinjaman untuk semua jenis perniagaan dan individu. Matlamat kami adalah untuk memenuhi keperluan kewangan anda dan kepuasan anda adalah amat penting kepada kami. Itulah sebabnya kita perlu memberi pinjaman kepada kadar faedah 2%, sila kembali kepada kami hari ini jika anda berminat dalam perkhidmatan kami.
  E-mel: elizabethkeen.loanfinance@gmail.com

 9. jessica brown berkata:

  NEW YEAR LOAN OFFER FOR ALL MALAYSIANS FROM JESSICABROWNFINANCEFIRM!!!

  We wish all our esteemed customers a happy new year, and welcome you all to our global loan lending company. Does your business need financing? Do you need money to buy equipment, the scale of your marketing strategy, or hiring new employees? No matter what your needs, there’s one thing you have to remember: finding a business loan is easier these days in the year 2017 than ever before. We are an organization of global loan companies; we are the fastest that any kind of loan to eligible individuals, private companies and the public at an interest rate of 2% without collateral.

  Contact us today for your loan request via e-mail: jessicabrownfinancefirm@gmail.com LOAN Services provided include:
  ========================== ======
  * Commercial Lending.
  * Personal loan.
  * Business Credit.
  * Investment Loan.
  * Development Loans.
  * Loan Proceeds.
  * Construction Loans.
  * Business Loans And many others:
  LOAN FORM:
  =================
  APPLICATION DATA
  1) Full Name:
  2) Duration of loan:
  3) Address:
  4) Sex:
  5) marital status:
  6) place of Work:
  7) Telephone Number:
  8) monthly income:
  9) The loan amount needed:
  10) Facebook name:
  11) Religion:
  12) Date of birth:
  13¬) Next of kin

  Best Regards.
  Loan Director: MRS JESSICA BROWN
  Regional head headquarter Address: Nehru Place 13th Floor Eros Corporate Tower New Delhi 110 019.INDIA

  Jessicabrownfinancefirm – Copyright © 2017. All rights reserved

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

BACA ARTIKEL TERBARU PELABURAN EMAS PUBLIC GOLDclose