PERCUMA DAFTAR AHLI ATAU BELI EMAS PUBLIC GOLD

PERCUMA DAFTAR AHLI ATAU BELI EMAS PUBLIC GOLD

Pendaftaran percuma jadi ahli public gold atau cara mula membeli emas minima RM100 atau beli gold bar 1g 24 karat lbma bebas gst. BACA LAGI »

CAWANGAN PUBLIC GOLD MALAYSIA SINGAPURA DAN INDONESIA

CAWANGAN PUBLIC GOLD MALAYSIA SINGAPURA DAN INDONESIA

Alamat cawangan public gold seluruh malaysia, singapura dan Indonesia untuk urusan jual beli emas Public Gold. BACA LAGI »

KELEBIHAN PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

KELEBIHAN PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

Kelebihan program GAP (Gold Accumulation Program) Public Gold atau kebaikkan program kumpul emas fizikal modal kecil pertama di Malaysia. BACA LAGI »

KELEBIHAN EMAS PUBLIC GOLD

KELEBIHAN EMAS PUBLIC GOLD

Kelebihan emas public gold bukti produk emas public gold adalah pelaburan emas fizikal terbaik di Malaysia. KLIK BACA LAGI »

CARA MEMBELI GOLD BAR 1 GRAM OTOMATIK JADI AHLI PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

CARA MEMBELI GOLD BAR 1 GRAM OTOMATIK JADI AHLI PROGRAM GAP PUBLIC GOLD

Program GAP public gold, pelaburan emas terbaik patuh syariah dan modal terendah hanya RM138 cara mudah membeli gold bar 1 gram untuk mengumpul jongkong emas fizikal dan tukar kepada gold bar 20g dan sebagainya..klik BACA LAGI »

SENARAI PRODUK EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD

SENARAI PRODUK EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD

Senarai produk emas dan perak Public Gold untuk memilih produk pelaburan terbaik dari jenis gold bar, emas dinar atau silver bar termurah tanpa cukai gst...KLIK SEGERA BACA LAGI »

 

CARA SETTING WORDPRESS PERKARA UTAMA BINA LAMAN WEB

cara setting wordpress

cara setting  wordpress adalah langkah pertama perkara penting atau perkara utama bina laman web sendiri menggunakan wordpress selepas install wordpress.

Setting wordpress ini dilakukan pada blog wordpress melalui admin area atau dashboard wordpress. Panduan melakukan pengaturcaraan wordpress ini anda mestilah terlebih dahulu mempunyai laman web wordpress. Setelah anda install wordpress, anda dapat masuk ke admin area atau dashboard wordpress anda.Setting wordpress ini dilakukan pada Dashbord wordpress merupakan perkara penting yang anda harus setting terlebih dahulu agar blog WordPress anda benar-benar berfungsi dengan baik dan mudah di indeks pada enjin carian internet atau SEO. Pada menu Settings anda akan melihat beberapa sub menu diantaranya General, Writing, Reading, Discussion, Media, Privacy, dan Permalinks. Tutorial pengaturan blog wordpress ini untuk memudahkan anda dalam mengelola atau mengatur blog wordpress dan menjadikan website wordpress seo friendly atau website mesra seo.Perlu diambil perhatian setting wordpress ini mestilah dilakukan sekali seumur hidup website yang dibina atau jika mahu mengubah setting ini dilakukan hanya pada permulaan pembinaan website.

Berikut adalah langkah-langkah setting wordpress :

1. Login ke admin blog wordpress atau dashboard , cara login ke dashboard ialah dengan menaip http://domainanda.com/wp-admin. Contohnya bagi website ini dashboard wordpress ialah http://www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com/wp-admin.  Masukkan username dan password anda semasa anda Install WordPress. Klik artikel tutorial  CARA BUAT WEBSITE SENDIRI DENGAN WORDPRESS untuk install laman web wordpress.

2. Cari menu Settings  pada dashboard wordpress, letak mouse ke menu setting seperti gambarajah di atas.Dari menu setting ini akan muncul sub menu seperti General, Writing, Reading, Discussion, Media, Privacy, dan Permalinks. Perkara ini penting untuk disetting sesuai dengan keinginan anda.Klik General untuk setting General menu wordpress atau setting am wordpress. Di General Setting anda harus mengisi beberapa maklumat yang akan muncul di halaman depan website anda.

setting general wordpress

Site Title, Isi dengan tajuk website anda. Tajuk website saya ialah  PELABURAN EMAS PUBLIC GOLD MALAYSIA CARA MELABUR EMAS  DINAR. Tagline, adalah penjelasan atau penerangan blog anda. Penerangan perlu dibuat dengan ringkas dan padat agar mesra SEO. Isikan maklumat lain seperti emel anda,timezone,format tarikh dan sebagainya mengikut kemahuan anda. Akhir sekali klik Save Changes

3. Seterusnya klik Writing untuk belajar setting writing wordpress.

Perkara penting setting writing blog wordpress adalah memasukkan beberapa alamat url untuk ping secara otomatik posting terbaru. Ping secara otomatik ini akan memberitahu mesin pencari atau search engine secara otomatik setiap kali kita posting artikel terbaru. cara ping otomatik ialah dengan memasukkan alamat url ping pada ruangan Update Services. Dibawah adalah sebahagian alamat url ping otomatik. Anda salin atau copy alamat url ping dibawah dan pastekan pada ruangan Update Services. Anda boleh mencari dan memasukkan alamat url ping lain yang terbaru atau dikehendaki.

cara setting writing wordpress

 • http://rpc.pingomatic.com
 • http://pinger.blogflux.com/rpc
 • http://www.kping.com/ping
 • http://blogsearch.google.com/ping/RPC2
 • http://1470.net/api/ping
 • http://api.feedster.com/ping
 • http://api.moreover.com/RPC2
 • http://api.moreover.com/ping
 • http://api.my.yahoo.com/RPC2
 • http://api.my.yahoo.com/rss/ping
 • http://bblog.com/ping.php
 • http://bitacoras.net/ping
 • http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC
 • http://blogdb.jp/xmlrpc
 • http://blogmatcher.com/u.php
 • http://bulkfeeds.net/rpc
 • http://coreblog.org/ping

akhirnya klik Save Changes

4. setting reading

Setting Reading wordpress adalah untuk mengurus jumlah posting artikel yang akan dipaparkan pada website utama blog wordpress anda. Masukkan angkanya di Blog Pages Show At Most. Contohnya,jika anda memasukkan 3 maka jumlah posting yang akan dipaparkan adalah 3 artikel terbaru seperti website ini. Jangan lupa klik Save Changes

5. Setting Discussion.

setting discussion

Discussion Setting adalah untuk set atau mengatur komen pelawat atau pengunjung website anda. Contohnya jika mahu komen pelawatat terus ditayang pada ruangan komen maka jangan ditanda pada An Administrator Must Always Approved the comment. Jika tidak maka biarkan saja secara defaultnya. Lalu Save Changes

6. Setting peribadi atau setting Privacy.

privacy setting wordpress

Privacy Setting adalah pengaturan peribadi iaitu apakah blog anda mahu diindex mesin pencari atau tidak. Untuk setting privacy ini pilihlah yang pertama iaitu saya mahu website saya dilihat orang ramai seperti imej di atas.Klik Save Changes untuk simpan perubahan.

7. cara setting permalink wordpress.

setting permalink wordpress

Permalink setting sangat penting agar setiap update artikel terbaru akan mudah dikesan oleh mesin pencari seperti Google,yahoo dan sebagainya.Setting permalink wordpress sudah tersedia,jadi anda pilih pengaturcaraan yang mudah di indeks pada mesin pencari seperti yang saya pilih atau custom structure seperti rajah di atas.Selesai setting permalink jangan lupa klik Save Changes

Cara mengatur wordpress ini dilakukan pada permulaan pembinaan website dan tidak boleh diubah kecuali semasa posting artikel kita masih sedikit. Perubahan setting wordpress ini akan menyebabkan broken link dan website susah di indeks pada search engine. Diharap artikel ini dapat membantu untuk menjadikan sebuah website yang hebat apabila sentiasa berada pada halaman depan mesin pencari internet.Bagi peminat emas boleh start melabur emas dengan MULA BELI EMAS atau MENJADI PENGEDAR EMAS PUBLIC GOLD dan seterusnya membina website sendiri untuk menambah pendapatan. Tunggu artikel yang seterusnya iaitu plugin terbaik wordpress untuk mengoptimakan blog wordpress

BACA ARTIKEL TERBARU PELABURAN EMAS PUBLIC GOLDclose