SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10

Sejarah-Mengenai-Public-Gold SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Sejarah Mengenai Public Gold

Sejarah mengenai Public Gold setelah 10 tahun penubuhan melalui perkembangan dan peristiwa penting dalam pelaburan emas dan perak bebas gst patuh syariah

Public Gold di tubuhnya secara rasmi pada 23 Mei 2008 dimana pada tahun 2018 Public Gold menyambut ulang tahun penubuhannya yang ke 10 tahun, #PG10. Public Gold yang telah berusia 10 tahun pastinya mempunyai sejarah, peristiwa penting dan perkembangannya yang tersendiri. Public Gold yang telah berusia 10 tahun telah membina pelbagai kemajuan, kematangan, kepercayaan dan kejayaan dalam perniagaan emas dan perak fizikal.

Public-Gold-10-Tahun-PG10 SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Public Gold 10 Tahun #PG10

Semenjak 10 tahun lepas, semua pembeli emas Public Gold akan mendapat emas yang dibeli melalui perkhidmatan dan pengurusan yang cekap yang hanya bermula dengan satu cawangan dan kini tahun 2018 telah mempunyai 19 cawangan Public Gold seluruh Malaysia, Singapura dan Indonesia dan telah menambah pelbagai cabang perniagaan. Public Gold bermula sebagai sebuah syarikat yang menjual dan membeli emas dan perak fizikal untuk pelaburan telah berkembang maju dengan membina cabang perniagaan baru seperti bina 3 cawangan arrahnu emas dan perak iaitu Arrahnu koperasi Dagang Emas, jual barang kemas Aurora Italia, bina muzium emas pertama Malaysia iaitu PG Gold Museum dan pusat beli belah online tempatan Malaysia iaitu PG Mall.

Kini Januari 2018 setelah 10 tahun beroperasi Public Gold semakin kukuh, maju dan berkembang yang telah mempunyai ahli berdaftar lebih kurang 150 ribu orang, mempunyai 19 cawangan seluruh Malaysia, satu cawangan di Singapura, satu cawangan di Jakarta Indonesia,3 cawangan arrahnu koperasi dagang emas, barang kemas Aurora Italia, PG Gold Museum dan PG Mall. Sejarah mengenai Public Gold daripada peristiwa penting (Public Gold Milestone) setelah beroperasi 10 tahun adalah seperti di bawah.

SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD SETELAH 10 TAHUN BEROPERASI

Public Gold ditubuhkan pada 23 Mei 2008 dengan nama korporat Public Fine Gold International Sdn Bhd. Pada 1 september 2008 Public Gold telah membuka cawangan pertama di Bukit jambul Penang dengan menambah modal kepada RM1 juta. Pada 18 Oktober 2008 public gold telah melancarkan Public Gold Bar iaitu jongkong emas pelaburan yang terdiri daripada gold bar 999.9 dan emas dinar 916. Gold bar Public Gold telah disenaraikan dalam Malaysia Book Of Record sebagai jongkong emas bersijil dan termurah di Malaysia pada 8 April 2009. Seterusnya Public Gold telah membuka cawangan kedua dan ketiga di Jalan Bishop Penang dan Bandar Sunway petaling Jaya. Arrahnu Public Gold iaitu Koperasi Dagang Emas telah ditubuhkan pada 29 November 2009. Public Gold telah menambah lagi modal syarikat kepada RM10 juta.

Pada 23 Februari 2010 Public Gold telah membuka cawangan Public Gold ke empat di Kelantan iaitu di Jalan Kebun Sultan. Pada Masa inilah saya memulakan pelaburan emas Public Gold setelah menghadiri seminar emas dan mengali ilmu pelaburan emas fizikal. Pada waktu ini terdapat banyak pelaburan emas termasuklah pelaburan emas tipu atau skim cepat kaya, namun syarikat emas fizikal sebenar yang menjual jongkong emas fizikal untuk pelaburan adalahPublic Gold, dinar emas Kelantan, gsr, seri ayu dan sebagainya. Setelah membuat penelitian dan perbandingan dalam semua aspek seperti harga emas, peratus spread, kekukuhan syarikat, daya maju syarikat dan sebagainya, saya telah memilih Pelaburan Emas Fizikal Public Gold.

Sejarah-Barang-Kemas-Public-Gold SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Sejarah Barang Kemas Public Gold

Public Gold telah melancarkan barang kemas untuk perhiasan 916 dan jongkong perak pada 28 Februari 2010. Jongkong perak Public Gold juga telah tersenarai dalam Malaysia Book of Record sebagai syarikat tempatan pertama mengeluarkan jongkong perak. Kepesatan dalam pelaburan emas dan perak menyebabkan public gold meluaskan lagi empayer perniagaan emas dengan membuka cawangannya ke 5 di Ipoh, ke 6 di Sungai Petani dan cawangan ke 7 di Johor. Klik KELEBIHAN EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD untuk maklumat kelebihan produk emas dan perak Public Gold.

Public Gold telah menukar nama korporat dari Public Fine Gold International Sdn Bhd kepada Public Gold Marketing Sdn. Bhd pada 25 januari 2011. Tahun 2011 adalah tahun kegemilangan emas kerana harga emas yang sentiasa meningkat. Public Gold terus mengembangkan sayap perniagaan dengan membuka banyak lagi cawangan seperti di Kuantan, Kuala Terengganu, Kuching, Melaka, Seremban, Alor Setar dan Ampang. Pada bulan jun 2011 Public Gold telah membuka cawangan Public Gold Singapura atas nama Public Gold Marketing Pte. Ltd.

Pejabat Korporat Public Gold Corporate Office di Bayan Lepas pulau Pinang di rasmikan pada 15 mac 2012 oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah dan seterusnya dilancarkan koleksi emas dinar dan dirham khas Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong and Raja Permaisuri Agong. Cawangan Public Gold ke 15, 16 dan 17 telah dibuka di Kajang, Kota Kinabalu dan Klang. Akhir tahun 2012 Public Gold telah melancarkan gold bar Tai Fook dan seterusnya gold bar Bungamas.

Mengenai-Emas-Dan-Perak-Public-Gold SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Mengenai Emas Dan Perak Public Gold

Tahun 2014 adalah tahun bagi pelaksanaan cukai GST terhadap barangan dan perkhidmatan termasuklah emas. Public Gold telah berusaha keras dan mendapat penyelesaian supaya emas pelaburan Public Gold bebas dari cukai gst. Syarat mendapat pengecualian cukai gst terhadap emas adalah mesti emas pelaburan berketulenan 999.9 dan di iktiraf dunia. Jadi Public Gold telah bekerjasama dengan syarikat emas antarabangsa dari Turki iaitu Nadir Metal Rafineri bagi mengimport gold bar dan emas dinar 999.9 LBMA yang bebas gst. Dinar emas 916 Public Gold di ubah kepada emas dinar 999.9 atau 24 Karat lbma bagi mendapat pengecualian cukai gst.

Kilang-Emas-LBMA-Nadir-Metal-Rafineri SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Kilang Emas LBMA Nadir Metal Rafineri

Saya juga berkesempatan ke kilang emas Nadir Metal Rafineri Turki bagi melihat sendiri proses pembuatan emas LBMA. Ini menyebabkan Public Gold adalah SATU-SATUnya syarikat emas di Malaysia yang menjual dan membeli emas pelaburan tanpa cukai gst.

Program-GAP-Public-Gold-Patuh-Syariah SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Program GAP Public Gold Patuh Syariah

Public Gold juga telah melancarkan Program GAP (Gold Accumulation Program) iaitu program kumpul emas pertama di Malaysia dan Asia pada 15 Julai 2014. Program Penggumpulan Emas (GAP) membolehkan orang awam mengumpul emas dalam akaun emas GAP dengan modal rendah dan di sokong oleh 100% emas fizikal, iaitu boleh mengeluarkan jongkong emas fizikal di semua cawangan Public Gold. Program GAP mendapat sambutan hangat dari semua lapisan masyarakat kerana peluang membeli dan mengumpul emas modal rendah menyebabkan Public Gold telah meningkatkan perkhidmatan dan sistem online dengan menggunakan Oracle Database. Majlis tandatangan rasmi antara Public Gold dan Nadir Metal Rafineri San. Ve Tic. A.Ş & Oracle Corporation dibuat pada 15 Januari 2015 di Public Gold Global Business Centre, Bayan Lepas Penang.

Public-Gold-Indonesia SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Public Gold Indonesia

Peristiwa penting Public Gold pada tahun 2015 adalah pembukaan SATU-SATUnya muzium emas di Malaysia iaitu PG Gold Museum yang bertempat di Bishop, Penang dan menjalin kerjasama dengan Arrahnu Pos Malaysia iaitu agen korporat Public Gold dalam memasarkan emas fizikal Public Gold melalui lebih 65 cawangan POS Arrahnu seluruh Malaysia. Tahun 2016 adalah peristiwa bersejarah apabila Public Gold telah mengembangkan perniagaan di di Indonesia iaitu Negara terbesar Asean dengan membuka cawangan Public Gold di Jakarta, Indonesia. Maklumat pengalaman mengunjungi cawangan Public Gold Indonesia klik PENGALAMAN PERCUTIAN KE CAWANGAN PUBLIC GOLD JAKARTA.

Kempen-Pg-Mall SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Kempen Pg Mall

Public Gold mengembangkan lagi sayap perniagaan apabila telah daftar dan melancarkan pembelian online PERTAMA di dunia menggunakan GoldCash dan wang melalui PG MALL melalui url www.pgmall.my pada 16 julai 2016. PG MALL adalah pusat beli belah online tempatan Malaysia dengan usahasama Pos Laju Malaysia dan Usahawan Internet Malaysia (PUIM) sebagai PG MALL PUSAT BELI BELAH ONLINE atau PENGIKLANAN PERCUMA PERNIAGAAN DI PG MALL.

Public Gold semakin kukuh dan berkembang maju apabila semakin banyak cawangan telah di pindahkan ke bangunan Public Gold sendiri seperti :

 • Cawangan Public Gold Ipoh telah dipindah kepada bangunan 3 tingkat di No 28, Jalan Yang Kalsom,30250 Ipoh, Perak
 • Cawangan Public Gold Kota Bahru telah dipindah kepada bangunan 3 tingkat di Lot 342, Seksyen 21, Jalan Sultan Yahya Petra, Bandar Kota Bahru, 15200 Kota Bahru, Kelantan pada 1st August 2016
 • Cawangan Public Gold Sg. Petani telah dipindah kepada bangunan 3 tingkat di No.24-C, Jalan Kampung Baru, 08000 Sg Petani, Kedah pada 15th November 2016
 • Cawangan Public Gold Kuala Terengganu telah dipindah kepada bangunan 3 tingkat di No. 1F, Jalan Air Jernih, 20300 Kuala Terengganu, Terengganu pada 1st November 2017

Public Gold juga telah semakin banyak membuka kedai atau Kiosk untuk jualan barang kemas AURORA ITALIA seperti di Lot GF-K6 Queensbay Mall, Penang pada 15th July 2017 dan Kiosk di Lot GF-K6, Ground Floor Mid Valley Megamall, Kuala Lumpur pada 19th August 2017

Pelaburan-Emas-Patuh-Syariah SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Pelaburan Emas Patuh Syariah

Peristiwa paling menggembirakan ialah apabila Pelaburan Emas Public Gold DI SAHKAN PATUH SYARIAH. Pada 8 februari 2017 Public Gold mendapat pengiktirafan Syarikat PERTAMA di dunia yang mendapat pengiktirafan jual beli emas dan perak fizikal dan belian emas ansuran (EPP) PATUH SYARIAH dari Amanie Advisors Sdn Bhd. Seterusnya pada 29 september 2017 telah menerima sijil PROGRAM KUMPUL EMAS (GAP) DAN PROGRAM KUMPUL PERAK (SAP) PATUH SYARIAH dari Amanie Advisors Sdn Bhd melalui pengerusi dan perunding syariah Public Gold iaitu Datuk Dr. Mohd Daud Bakar yang merupakan pengerusi syariah advisory Council (SAC) Bank Negara Malaysia (BNM).

pelaburan-emas-dan-perak-patuh-syariah SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
pelaburan emas dan perak patuh syariah

Kepercayaan ke atas produk dan perkhidmatan Public Gold adalah faktor utama kejayaan Public Gold semenjak 2018 bertepatan dengan falsafah founder Public Gold Datuk Wira Louis Ng iaitu “Built On A Decade Of Trust”. Setelah 10 tahun beroperasi, public Gold telah di yakini sebagai syarikat pelaburan emas fizikal terbesar dan terbaik Malaysia melalui produk serta perkhidmatan terbaik. Public Gold adalah SATU-SATUnya pengeluar emas dan perak termurah, diiktiraf dunia LBMA, bebas gst, disahkan patuh syariah di Malaysia. Public Gold adalah syarikat emas yang menyediakan servis dan perkhidmatan yang tiada di mana-mana syarikat emas lain seperti Akaun Emas Fizikal GAP merupakan satu program penggumpulan emas fizikal yang paling mudah untuk semua lapisan masyarakat menyimpan emas modal kecil, termurah, bebas gst, selamat dan juga Patuh Syariah. Klik CARA BELI 1 GRAM EMAS GAP UNTUK MULA KUMPUL EMAS untuk panduan mula beli 1g emas GAP terus menjadi ahli Public Gold bagi mula mengumpul emas sedikit demi sedikit dan apabila emas banyak terkumpul boleh upgrade menjadi dealer Public Gold.

Promosi-Dealer-Public-Gold-Tahun-Baru-2018 SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Promosi Dealer Public Gold Tahun Baru 2018

Public Gold juga SATU-SATUnya syarikat emas yang memberi peluang perniagaan kukuh untuk sepanjang hayat dengan menjadi dealer public Gold dengan hanya membeli produk emas public gold tanpa yuran. Promosi Public Gold Tahun Baru Gold 2018 adalah peluang menjadi normal dealer Public Gold dengan membeli emas 100 gram GAP patuh syariah dan dapat percuma FREE RM200 untuk beli belah online di PG MALL atau menjadi Priority Dealer dengan membeli 250 gram GAP patuh syariah dan dapat percuma FREE RM500 untuk beli belah online di PG MALL.

Rebut peluang berniaga emas fizikal yang sah, kukuh dan patuh syariah dengan menjadi dealer Public Gold dengan hanya membeli 100g emas GAP Patuh Syariah tanpa yuran hangus yang terhad hanya kepada 100 dealer baru terawal sahaja dalam tempoh 1 januari 2018 hingga 31 januari 2018. Syarat biasa menjadi normal dealer Public Gold ialah membeli emas minima RM30k dan untuk menjadi priority dealer ialah membeli emas minima RM200k.

CARA BELI EMAS GAP 100 GRAM TERUS JADI DEALER PUBLIC GOLD

Cara mudah membeli emas GAP sebanyak 100g terus menjadi normal dealer Public Gold tanpa yuran dan boleh terus keluarkan pelbagai gold bar atau emas dinar 999.9 (24 karat) lbma bebas gst patuh syariah bila-bila masa di mana-mana 19 cawangan Public Gold iaitu lihat harga emas 1g harian semasa di https://publicgold.com.my dan darabkan dengan 100 untuk membeli 100 gram emas GAP. Contoh, jika harga emas 1g GOLD ACCUMULATION PROGRAM RM188 segram, maka 100 gram ialah RM18,800.

Harga-Emas-1g-GAP SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
Harga Emas 1g GAP

Dua cara beli emas gap 100g terus jadi dealer iaitu :

 1. BELI EMAS GAP TANPA KUNJUNGI CAWANGAN PUBLIC GOLD

Masukkan wang/bank in/transfer ke Akaun Bank Public Gold dan menghantar gambar resit bank in/transfer berserta maklumat pembeli ke Whatsapp 019-9185593 (Star Master Dealer Public Gold, PG001425) seperti cara di bawah :

Bank in / transfer RM18,800 ke akaun PUBLIC GOLD MARKETING SDN BHD bernombor 5571-3923-8048 (maybank) ATAU bernombor 3167-52-0833 (public bank)

Snap atau ambil gambar resit bank in/transfer dan hantar gambar resit bank in/transfer DAN maklumat dibawah ke whatsapp saya 019-9185593 untuk saya proses pembelian dan pendaftaran menjadi dealer Public Gold.

 • PG NEW BELI GAP RM18,800
 • Tarikh belian : (tercatat pada resit bank in)
 • Masa belian : (tercatat pada resit bank in)
 • Nama penuh :
 • Nombor IC :
 • Nombor Tel :
 • Email :
 • Item pembelian : Beli Gap RM18,800
 • Nama introducer : Mohd Zaidi Junus
 • Kod pg introducer : PG001425
 • Catatan : Promosi New Year terus menjadi normal dealer Public Gold.
 • Disertakan gambar resit pembelian bank in/transfer

Selepas diproses, anda akan terus mendapat emel dari Public Gold yang disertakan sales order, kod pg dan password untuk login ke website Public Gold dan saya akan beri panduan serta bimbingan selanjutnya.

2 : BELI EMAS GAP DI CAWANGAN PUBLIC GOLD

Pembelian emas GAP juga boleh di lakukan di cawangan Public Gold berdekatan dengan membawa wang tunai RM18,800 atau resit bank in/transfer ke akaun Public Gold seperti di atas dan kad pengenalan. Klik ALAMAT DAN TELEFON 19 CAWANGAN PUBLIC GOLD MALAYSIA SINGAPURA DAN INDONESIA untuk melihat alamat 19 cawangan public gold berdekatan anda. Semasa membeli emas GAP, beritahu staff public gold bertugas :

“Mahu beli 100g emas gap RM18,800 untuk menjadi dealer Public Gold melalui promosi Tahun Baru dimana NAMA INTRODUCER ialah MOHD ZAIDI BIN JUNUS dan KOD PG INTRODUCER ialah PG001425

PG10-Buy-Win-Campaign SEJARAH MENGENAI PUBLIC GOLD 10 TAHUN PENUBUHAN #PG10
PG10 Buy & Win Campaign

Rebut peluang membeli 100g emas gap terus menjadi normal dealer Public Gold atau membeli apa saja produk emas pelaburan Public Gold minima 0.5 gram pada harga emas rendah kini untuk memenangi cabutan bertuah melalui promosi buy & win campaign dari 1 november hingga 31 januari 2018. Cepat bertindak membeli emas Public Gold termurah bebas gst dan patuh syariah sebagai pelindung kejatuhan wang, bekalan dana kecemasan, pengelak kebocoran wang, menjana harta kekayaan dan menjana pendapatan aktif dan pasif untuk sepanjang hayat. Pembelian emas Public Gold juga boleh dilakukan secara runcit (non GAP) iaitu beli online dan terus dapatkan emas di cawangan public Gold berdekatan atau arrahnu pos Malaysia berdekatan dengan klik PANDUAN BELI EMAS PUBLIC GOLD ONLINE.

Author: mohd zaidi junus

FOUNDER MASTER DEALER PUBLIC GOLD, PG001425 Pengalaman dalam pelaburan dan perniagaan emas fizikal sejak 2010 Pelaburan emas public gold adalah pelaburan terbaik untuk menjana aset harta, pelaburan masa depan, pelindung kejatuhan nilai wang, mengelak kebocoran wang dan peluang perniagaan untuk menjana pendapatan pasif seumur hidup yang boleh di warisi. Maklumat lanjut Whatsapp 019-9185593