CARA MENINGKATKAN ALEXA RANK WEBSITE

cara-meningkatkan-alexa-rank CARA MENINGKATKAN ALEXA RANK WEBSITE
cara meningkatkan alexa rank

Cara meningkatkan alexa rank dengan cepat dan berkesan untuk website atau blog dan tingkatkan jumlah pengunjung serta menaikkan ranking website.

Apakah Alexa Rank ?

Alexa.com adalah anak perusahaan dari Amazon.com yang memberi maklumat ukuran traffic sesuatu website atau blog yang dihitung berdasarkan jumlah pengunjung yang mengunjungi sesuatu website berdasarkan ranking atau kedudukkan  website per jumlah website seluruh dunia atau sesuatu Negara melalui toolbar alexa yang terpasang pada browser internet.

Alexa Rank adalah sistem peringkat trafik setiap website berdasarkan  jumlah pengunjung yang mengunjungi web atau blog dengan menginstall Alexa toolbar. Alexa ranking berbeza dengan google rank dimana alexa ranting adalah maklumat peringkat bernombor dari 1 hingga berjuta website sedangkan google ranking adalah peringkat rank dari 1 hingga 10 sesuatu website. Contoh alexa rank bagi google dan face book masing-masing adalah 1 dan 2 sedangkan google rank bagi google dan facebook adalah 10. Jadi semakin kecil nilai ranking alexa, semakin baik sesuatu website.

Apakah tujuan menaikkan peringkat Alexa rank ?

Alexa rank bertujuan mngetahui kedudukkan ranking website berbanding jumlah website seluruh dunia atau sesuatu Negara. Peringkat Alexa rank juga menentukan nilai link iklan pada website atau blog oleh webmasters, pengiklan dan advertising network. Jadi jika peringkat alexa rank website baik atau kecil mudah untuk anda meletakkan link iklan dan dapat tawar-menawar harga link iklan yang di letakkan pada website.

Cara mula menggunakan Alexa rank ?

Download Alexa Toolbar untuk melihat alexa ranking website dan untuk mula menggunakan alexa ranking sila daftar website anda pada website alexa di www.alexa.com

Cara-cara meningkatkan Alexa Rank :

Pengalaman saya menggunakan alexa rank iaitu selepas mendaftar website saya PELABURAN EMAS PUBLIC GOLD di www.alexa.com dan memasang alexa toolbar serta menulis artikel baru didapati alexa rank akan turun dengan cepat dari bernombor jutaan kepada ratus ribu. Alexa rank juga boleh memberi motivasi menulis artikel atau berita baru dalam website apabila nombor alexa ranking semakin berkurangan. Perkara paling penting untuk meningkatkan peringkat alexa adalah sentiasa menulis artikel terbaru menarik secara berkala dan berkualiti untuk meningkatkan jumlah pengunjung ke website anda ataupun mempertahankan jumlah pengunjung yang melawati website.

Berikut adalah cara atau tips untuk meningkatkan Alexa Rank :

1. Daftar website anda di www.alexa.com dan claim website anda.
Pendaftaran website di alexa adalah percuma.

2. Pasang atau install Alexa Toolbar.
Pasang atau install alexa toolbar pada Mozilla firefox atau browser internet explorer yang anda gunakan. Kemudian setting blog Anda sebagai homepage. Contoh setting hompage pada Firefox :
Klik menu Tools pada mozilla firefox, klik Options…
Setelah keluar options, klik tab Main. Isi nama home page dengan alamat blog anda contohnya alamat homepage website https://www.pelaburanemaspublicgoldmalaysia.com. Dan klik tombol OK. Dengan ini apabila anda membuka Mozilla firefox, homepage website anda akan tersiar dahulu. Ini adalah langkah yang paling penting untuk meningkatkan alexa ranking.

3. Memasang Widget Alexa Rank Pada Website Anda.
Pasang widget Alexa rank pada website akan dapat meningkatkan peringkat alexa website berdasarkan pengesanan jumlah pelawat yang melawat website walaupun pelawat atau visitor tidak memasang Alexa toolbar.

4. Sentiasa mengemaskini atau menulis artikel baru yang menarik, unik dan berkualiti. 
Ini adalah cara yang terbukti dapat untuk meningkatkan Alexa rank website. Semakin banyak anda membuat posting artikel baru, pelawat semakin ramai, menngkatkan traffit web dan hasil peringkat alexa anda semakin meningkat.

5. Promosikan url web anda di laman jaringan sosial dan forum webmaster.
Kebanyakkan webmaster mempunyai Alexa toolbar yang sudah diinstall jadi kunjungan webmaster ke laman web anda akan dapat meningkatkan ranking alexa. Oleh itu promosikan atau iklan website di forum webmaster dengan menulis artikel berkaitan webmaster seperti artikel ini. Pastikan artikel yang di tulis pada forum webmaster mempunyai signature website anda.

6. Menulis artikel tentang Alexa.
Webmaster dan blogger sentiasa mencari ilmu tentang cara-cara untuk meningkatkan peringkat Alexa mereka. Mereka akan melawat website kita dan akan memberikan traffic melalui kunjungan yang sudah terpasang alexa toolbar.

7.  Pasang alexa toolbar di semua komputer.
Download dan install Alexa Toolbar pada semua komputer dengan setting website anda sebagai homepage pada semua browser di rumah, pejabat dan sebaganya. Cara ini dapat meningkatkan alexa rank wbsite kerana setiap kali pengguna internet menggunakan internet, secara otomatik akan terbuka homepage atau laman web anda.

Perkara utama untuk meningkatkan alexa rank adalah mendaftar website pada alexa dan  meningkatkan jumlah trafik atau kunjungan ke web atau blog anda. Cara meningkatkan jumlah pengunjung atau pelawat ke laman website adalah melalui promosi atau iklan website di laman social atau forum ataupun ping website. Disamping itu artikel baru website yang di siarkan mestilah ilmu yang menarik, berkualiti berguna supaya pelawat yang mengunjungi website akan sentiasa mengunjungi website kita. Cara meningkatkan alexa rank adalah sama atau selari dengan cara meningkatkan peringkat google rank. Klik CARA MENINGKATKAN GOOGLE RANK WEBSITE untuk maklumat dan panduan tingkatkan pagerank google sesuatu website.

Author: mohd zaidi junus

FOUNDER MASTER DEALER PUBLIC GOLD, PG001425 Pengalaman dalam pelaburan dan perniagaan emas fizikal sejak 2010 Pelaburan emas public gold adalah pelaburan terbaik untuk menjana aset harta, pelaburan masa depan, pelindung kejatuhan nilai wang, mengelak kebocoran wang dan peluang perniagaan untuk menjana pendapatan pasif seumur hidup yang boleh di warisi. Maklumat lanjut Whatsapp 019-9185593