TEKNIK PELABURAN EMAS TERBAIK PINJAMAN PERIBADI BELI EMAS

teknik pelaburan emas terbaikTEKNIK PELABURAN EMAS TERBAIK PINJAMAN PERIBADI BELI EMAS

Apakah teknik pelaburan emas terbaik,buat pinjaman peribadi beli emas.. Soalan yang bermain di fikiran kita…buat loan beli emas..rugi ni ! rugi !tak berbaloi! kena bayar interest!Sebenarnya jawapan ikhlas dari pengalaman saya sendiri yang telah melabur emas sejak 2010..BUAT LOAN BELI EMAS UNTUNG DAN MENGANDAKAN DUIT ANDA.

Ini fakta sebenar dari pengalaman saya sendiri..buat loan beli emas dan buat projek tanam emas.Saya dedahkan rahsianya kepada anda sebagai perbandingan berdasarkan 2 teknik pelaburan emas, iaitu teknik beli dan simpan dan teknik Projek Tanam Emas (PROTAS) yang saya buat sehingga kini.
1. TEKNIK BELI & SIMPAN
Teknik beli emas dan simpan adalah teknik biasa beli emas dan kita simpan.Teknik ini tiada risiko dan dapat keuntungan. Ada duit sikit beli emas sikit,tapi adakah kita pernah menyesal dan memikirkan risiko kerugian yang dihadapi apabila anda berhutang utntuk membeli sesuatu yang susut nilai seperti kereta, TV, sofa, peti ais dll…? Mungkin anda tidak terlalu bimbang akan risiko kerugiannya kerana anda dapat memanfaatkan kemudahannya dalam kehidupan seharian. Tetapi mengapa anda terlalu bimbang untuk berhutang bagi tujuan pembelian sesuatu yang meningkat nilainya seperti emas? Bukankah pemahaman anda berkenaan pengurusan kewangan dan risiko sudah terbalik?
Contoh, anda berhutang RM 100,000 daripada bank dan kesemuanya anda gunakan untuk membeli emas bagi tujuan pelaburan.interest yang dikenakan bank sekitar 4.8% setahun untuk 15-20 tahun.
Ambil kira purata kenaikan emas tahunan sekitar 25%, hanya selama 4 tahun sahaja anda telah menggandakan wang RM 100k itu tadi. Nah, anda dah boleh jualkan sebahagiannya, dan bayar semula pinjaman RM 100k yang anda gunakan sebagai modal tadi.
Kini anda telah memiliki sejumlah emas bernilai RM 100k secara percuma!!!. Tolak interest bank 4.8% x 4 selama 4 tahun = RM19,200 anda dapat RM80,800 secara PERCUMA DALAM MASA 4 TAHUN. Tak perlu bekerja ataupun kos-kos.

Jika kenaikan emas 33%  setahun anda akan dapat RM85,600 DAPAT WANG PERCUMA DALAM MASA 3 TAHUN.

Jika kenaikan emas hanya 2% sahaja, JANGAN JUAL tunggu hingga emas naik kerana harga emas akan naik..

Jika tempoh masa kenaikan harga emas agak perlahan sekalipun ataupun istilahnya ‘Worst Case Scenario’, mungkin purata kenaikannya hanya sekitar 15% setahun, anda hanya memerlukan tempoh masa selama 7 tahun untuk menggandakan nilainya!!
Jika anda membuat loan ASB sebanyak RM 100k selama 20 tahun, jumlah bayaran bulanannya adalah lebih kurang sama dengan jumlah bayaran untuk Personal Loan sebanyak RM 100k bagi tempoh 20 tahun.
Tetapi boleh kah pelaburan di ASB menggandakan modal asal anda dalam tempoh masa 4 hingga 7 tahun shj?Jika anda menggunakan dividen tahunan untuk bayaran bulanan pada tahun-tahun berikutnya, bermakna anda hanya akan mendapat RM 100k selepas tempoh matang selama 20 tahun itu.

Cuba fikir  adakah anda mendapat keuntungan sewajarnya ???

JAWAPAN IKHLAS : TIDAK WAJAR KERANA  DALAM TEMPOH 20 TAHUN TERSEBUT,SUSUT NILAI WANG KITA DAN KENAIKAN HARGA BARANG ADALAH SANGAT  TINGGI ????Nilai RM100k yang kita dapat selepas 20 tahun tu berapa nilainya???mungkin selepas 20 tahun hanya baru dapat beli besi 3 tan dan semen 100 beg..baru dapat buat porch rumah !!!!

Jadi cuba fikir dan kira pelaburan yang terbaik,cadangan saya buat personal Loan dan beli emas, dalam jangkamasa 20 tahun agak2 berapa kilo emas yang dapat anda kumpulkan?Anda juga tiada masaalah jika kesempitan wang, hanya SMS untuk lock harga jual emas dan keesokkanya anda dapat wang anda.Cadangan saya juga semasa membuat personel loan,buatlah dalam jangkamasa 10 hingga 15 tahun kerana kita perlu mengambil kira sekiranya berlaku keadaan ‘Worst Case Scenario’, maka kita tidak akan terbeban untuk meneruskan bayaran bulanan untuk jangkamasa beberapa tahun lagi, itulah rasionalnya walaupun walaupun interestnya agak tinggi, tetapi bayaran bulanannya adalah rendah

TEKNIK PELABURAN EMAS DALAM PELABURAN EMAS YANG LEBIH MENGUNTUNGKAN ?

JAWAPANNYA :

1. Jadi dealer Public Gold, iaitu jadi Peniaga emas. Mendapat komisen antara 1.0% hingga 2.0% setiap kali membeli emas dan mendapat komisen 0.5% setiap kali menjual emas.

2. Berniaga emas. Emas yang anda beli, anda jualkan, berniaga emas.

3. Menjadi Dealer Public Gold yang aktif. Iaitu mendapatkan atau merekrut ramai dealer. Komisen akan sentiasa masuk ke akaun bank anda setiap bulan.

4. Buat Projek Tanam Emas…TENGOK PROJEK TANAM EMAS (PROTAS) DI BAWAH….

2. TEKNIK PROJEK TANAM EMAS ( PROTAS )

Katakan pula jika anda menggunakan teknik beli emas, gadai emas, beli emas (protas) mengikut perkiraan berikut :

1- Beli emas RM 100k

pajak dapat RM 70k

2- Beli lagi emas RM 70k

pajak dapat RM 49k

3- Ulang lagi..jika perlu..

Cukup sampai setakat itu sahaja, baki di tangan RM 49k standby untuk bayaran upah simpan selama 4 tahun (Jika kadar upah 0.6%).

Jadi sekarang nilai emas anda adalah sebanyak RM 170k dan anggarkan dalam “Worst Case Scenario”, iaitu kenaikan tahunan hanya 15% sahaja.

Tahun 1 – RM 170,000 x 15% = RM 25,500 (Nilai emas anda telah menjadi RM 195,500)

Tahun 2 – RM 195,500 x 15% = RM 29,325 (Nilai emas anda telah menjadi RM 224,825)

Tahun 3 – RM 224,825 x 15% = RM 33,723 (Nilai emas anda telah menjadi RM 258,548)

Tahun 4 – RM 258,548 x 15% = RM 38,782 (Nilai emas anda telah menjadi RM 297,330)

Cari pembeli dan jualkan emas anda sekadar untuk menebus semua emas dengan membayar semula pinjaman sebanyak RM 119,000 dari Ar-Rahnu (RM 70,000 + RM 49,000). Setelah anda membayar semula RM 119,000 kepada Ar-Rahnu, kini nilai bersih emas di tangan anda ialah sebanyak RM 178,330.00!!!! DAPAT WANG PERCUMA ATAU EMAS PERCUMA

Untuk langkah seterusnya anda boleh pilih samaada :

a) Pajakkan semula dan gunakan tunai hasil pajakan itu untuk menjelaskan pinjaman modal RM 100k kepada bank.

Kelebihannya – anda masih mempunyai emas bernilai RM 178,330.00

Kekurangannya – anda perlu merancang semula bagaimana mahu membayar upah simpan

b) Jualkan emas yang bernilai RM 100k dan jelaskan kesemua hutang modal anda kepada bank.

Kelebihannya – anda mempunyai aset emas bersih bernilai RM 78,330.00 secara percuma.

Kekurangannya – anda kehilangan peluang menggandakan nilai pelaburan anda kepada jumlah yang    lebih besar.

Jika dikira secara logik, 15% x 4 tahun = 60%, jadi sepatutnya pada tahun ke-4 nilai emas anda hanyalah RM 160,000.00 sahaja.

Tapi jika anda mengurusnya secara bijak menggunakan teknik tanam emas, peratus pulangan yang anda perolehi pada tahun ke-4 mencecah 178,330.00, sekaligus menjadikan nilai pelaburan anda pada ketika itu menjadi RM 297,330.00!!!

Ini hanya dalam tempoh 4 tahun dan pengiraannya adalah berdasarkan keadaan “Worst Case Scenario”, bagaimana jika dalam keadaan “Good Market Scenario” dengan kenaikan purata emas 30% setahun?

JAWAPANNYA :  DAPAT KEUNTUNGAN DUA KALI GANDA..RM178,330 X 2 = RM256,660.00 PERCUMA DALAM MASA 4 TAHUN.

TEKNIK PELABURAN TERBAIK DAN LEBIH MENGUNTUNGKAN ADALAH MENGGABUNGKAN KESEMUA TEKNIK IAITU :

1. Menjadi dealer Public Gold, iaitu jadi Peniaga emas. Mendapat komisen antara 1.0% hingga 2.0% setiap kali membeli emas dan mendapat komisen 0.5% setiap kali menjual emas.

2. Menggunakan teknik pelaburan tanam emas (gadai)

3.Beli emas pada masa harga rendah,masa yang sesuai membeli emas adalah masa sekarang..lihat graf harga emas diatas. atau graf harga emas semasa KLIK DISINI

4. Berniaga emas. Emas yang anda beli, anda jualkan, berniaga emas.

5. Menjadi Dealer Public Gold yang aktif. Iaitu mendapatkan atau merekrut ramai dealer. Komisen akan sentiasa masuk ke akaun bank anda setiap bulan.

Kesimpulannya untuk mendapat kuntungan adalah BERTINDAK SEKARANG melalui teknik pelaburan emas fizikal.

Langkah pertama adalah hubungi saya SMS Zaidi 019-9185593 untuk lock harga emas MENJADI NEW DEALER PUBLIC GOLD dimana anda akan dapat komisen setiap kali membeli emas atau menjual emas anda,berniaga emas dan pelabur emas.

SETERUSNYA Buat pinjaman atau loan peribadi, sekarang hanya 4% hingga 5% sahaja interest bank dan buat PELABURAN EMAS…

Saya fikir anda sendiri boleh mempertimbangkan sama ada berbaloi atau tidak jika membuat pinjaman untuk pelaburan emas fizikal!!

Maklumat lanjut mengenai Pelaburan Emas dan teknik, beli jongkong emas, syiling dinar, jewellery , menjadi dealer public gold hubungi / SMS :

019-9185593 / 012-9861593

( Master Dealer mohd Zaidi  PG001425  Kelantan )

UNTUK MENJADI NEW DEALER PUBLIC GOLD

BELI EMAS RM20,000 KEATAS, BOLEH JADI DEALER

( Hubungi  Zaidi untuk  tolong  beli  ‘Lock Harga” pada harga murah secara online ).

Keuntungan menjadi daler public gold :New Dealer dapat komisyen 1.0% hingga 2.0% dari belian emas, 0.5% dari jualan emas dan kelebihan lain (berniaga emas).

Pada borang new dealer tulis ; Nama Introducer MOHD ZAIDI BIN JUNUS , No Pendaftaran Introducer PG 001425.

Hadiah saguhati akan diberi…

Keuntungan Menjadi Dealer Pelaburan Emas Public Gold :

Untung Berniaga Emas, Untung Komisen Emas, Untung Kenaikan Emas, Untung Kecemasan, Untung Usia Emas…

“ Duit semakin rendah nilainya, mungkin menjadi tidak bernilai langsung seperti duit pisang Jepun atau duit Iraq, TETAPI EMAS semakin tinggi nilainya ”

8 Responses to TEKNIK PELABURAN EMAS TERBAIK PINJAMAN PERIBADI BELI EMAS

  1. mohd khairol syahfuan says:

    nk join……….

  2. shoutul says:

    tapi skarang susah nak pajak goldbar.. Goldbar masih di terima ke di arrahhnu

  3. zaidiemas says:

    ya..sekarang saya pajak d arrahnu bank islam,boleh juga d arrahn atau jika jadi dealer boleh pajak di caw public gold..lihat tempat pajak..
    http://www.publicgold.com.my/v1/index.php?option=com_content&view=category&id=41&Itemid=331

  4. mohd nor sahrul md ali says:

    asalam..nak tumpang tanya if beli emas guna personal loan, so mcmana pulak dengan zakat? wajib bayar 2.5% jugak ka or macamana.sekian.t.kasih

  5. mohd rosmadi says:

    salam,saya nak tahu,kenapa setelah beli emas pg nak jual balik pg ambil murah berbanding dgn kedai emas biasa yang ambil tinggi harganya

  6. zaidiemas says:

    rosmadi…nak jual emas pg murah?ni mungkin kerana harga emas pg murah…yang penting dalam pelaburan emas ialah spread..cth harga beli emas pg RM100,harga nak jual RM94 (spread 6%)..berbanding kedai A,harga beli emas RM110,kedai A ambil bila jual emas RM100.(spread dalam 8%)..mana lebih baik? baik beli emas pg kerana spread lbih rendah,lagi cepat untung…

  7. jamaludin says:

    minta penjelsan beli emas dengan berhutang adakah kena zakat?

TINGGALKAN PESANAN, PERTANYAAN ATAU KOMEN...

BACA LAGI CARA MELABUR EMAS DAN BINA WEB SENDIRIclose