RAMALAN HARGA EMAS 2013 DAN 2014

ramalan-emas-2013-dan-2014 RAMALAN HARGA EMAS 2013 DAN 2014
ramalan emas 2013 dan 2014

Ramalan harga emas bagi tahun 2013 hingga 2014 daripada penganalisis emas dan pelabur emas dunia sebagai panduan jual beli tips melabur emas fizikal.

Kemanakah arah tuju harga emas bagi tahun 2013 hingga 2014. Harga emas semakin menurun bermula april 2013 menyebabkan pakar penganalisis emas dunia telah menukar ramalan harga emas untuk tahun 2013 dan 2014. Sebenarnya sudah menjadi kelaziman bagi harga emas iaitu apabila harga emas dalam keadaan baik iaitu harga emas menaik, ia akan terus menaik dan sebaliknya apabila harga emas menurun ia akan menurun hingga kepada harga dasar terendah, barulah harga emas akan mulai naik semula. Sebelum ini semasa harga emas dalam keadaan baik,majoriti penganalisis emas meramalkan harga emas akan naik tapi kini apabila harga emas dalam trend menurun, majoriti penganalisis emas dunia meramalkan harga emas akan menurun.

Petikan artikel ramalan harga emas 2013 dan 2014 oleh penganalisis-penganalisis dan pakar emas dunia :

1. Mike Obel dalam artikel bertajuk Gold’s Worst Quarter Ever Is Finally Over: Where Do Gold Prices Go From Here? Yang bertarikh 28 jun 2013 menulis :

-Kebanyakan pakar tidak menahan nafas mereka untuk kembali ke zaman kegemilangan emas baru-baru ini. Nouriel Roubini, New York University ekonomi berpengaruh di kalangan kewangan tetapi biasanya pesimis mengenai pasaran global, emas dilihat menuju ke $ 1,000.

-Goldman Sachs menurunkan ramalan bagi harga emas pada akhir tahun 2014 untuk $ 1,050 daripada $ 1,270. Bagi tahun ini, bank pelaburan itu adalah memotong ramalan untuk $ 1,300 daripada $ 1,435.

“Kami … menjangkakan bahawa bank pusat membeli emas yang berterusan tidak akan mencukupi untuk mengimbangi penurunan dalam harga, “kata Goldman Sachs dalam nota.

-Pada hari Jumaat, pemerhati pasaran Ekonomi Capital mengurangkan ramalan harga emas untuk tahun ini kepada $ 1,320 daripada $ 1,700 dan ke $ 1400 dari $ 1,500 bagi 2014.

Lihat artikel penuh klik : http://www.ibtimes.com/golds-worst-quarter-ever-finally-over-where-do-gold-prices-go-here-1328233

2. Artikel oleh Tan Shih Ming bertajuk Penganalisis kekal berhati-hati terhadap prospek harga emas baru-baru ini walaupun harga terjun pada 3 Julai 2013 mengatakan :

-HSBC Global Research telah mengurangkan unjuran harga emas untuk sepanjang tahun kepada 1,125 dolar Amerika Syarikat dan 1,375 dolar Amerika julat dagangan auns.
-Phillip Futures Analisis Pelaburan berkata pelabur-pelabur emas akan memberi tumpuan kepada tindakan  Ben Bernanke pada Julai akan datang dan September pada mesyuarat terbuka Jawatankuasa Pasaran Persekutuan, mesyuarat paling penting dalam menentukan harga emas.
Jika terdapat jadual pengurangan rangsangan yang tepat dan terperinci akan diumumkan dalam mesyuarat bulan Julai, firma penyelidikan itu menetapkan sasaran harga emas pada 1,107 dollar Amerika.Bagi senario bahawa tidak ada perubahan besar akan diumumkan semasa kedua-dua Julai dan mesyuarat September, Phillip Futures berkata emas boleh meningkat kepada 1,400 mata.

-Di samping itu, bank-bank pusat terus membeli emas. Data Tabung Kewangan Antarabangsa yang terbaru menunjukkan bahawa Kazakhstan, Rusia dan Turki menambah 28 tan emas untuk rizab mereka pada bulan Mei, tidak menghiraukan turun naik harga baru-baru ini dan prestasi harga. Lihat artikel penuh klik http://english.peopledaily.com.cn/90778/8309891.html

3. Kitco News bertajuk BMO Lowers Gold, Silver, Platinum Price Forecasts As US Dollar Strengthens pada 15 julai 2013 menyatakan :

-BMO Mengurangkan ramalan harga emas, perak dan platinum kerana kekuatan Dolar AS. BMO menurunkan ramalan harga emas, perak dan platinum kerana harga dolar AS akan “kekal kukuh untuk lebih lama,” kata bank itu lewat hari ini.

Bank itu mengurangkan ramalan harga emas dan ramalan perak, kedua-dua jangka pendek dan jangka panjang. Anggaran harga 2013 ialah $ 1,362 auns, turun dari $ 1,587 sebelum ini. Anggaran 2014 mereka telah mengambil hit yang lebih besar, kini dilihat pada $ 1181, turun daripada $ 1,700 sebelum ini. Unjuran harga purata jangka panjang mereka kini $ 1,200, turun dari $ 1,400. Baca artikel penuh klik  http://www.kitco.com/news/2013-07-15/KitcoNews20130715-BMO-Lowers-Gold-Silver-Platinum-Price-Forecasts-As-US-Dollar-Strengthens%20.html

4. Artikel yang mengemparkan tentang ramalan harga emas adalah dari Keith Fitz-Gerald, Chief Investment Strategist, Money Morning bertajuk  If You Own Gold, You Must See This Chart… pada 10 julai 2013, iaitu jika anda mempunyai emas, anda mesti lihat carta di atas..terjemahan artikel adalah seperti berikut :

Apa yang saya fikirkan adalah satu cabaran hebat kerana kebanyakkan meramalkan gold bears,harga emas menurun. Carta di atas memberitahu cerita yang hebat. Malah, saya menggalakkan anda untuk menghantar emel  kepada sesiapa sahaja  yang serius mengenai wang. Apa yang saya dapati di sini, dengan bantuan Frank Holmes daripada AS Global dan salah seorang yang paling bijak di muka bumi mengenai pasaran Asia dan komoditi, adalah carta yang menunjukkan satu fakta yang benar-benar mengejutkan mengenai emas.

Lihat carta di atas, Latar belakang kelabu adalah jumlah pengeluaran perlombongan dunia. Garis menegak biru mewakili penghantaran emas COMEX, garisan menegak merah adalah penghantaran emas fizikal pertukaran di Shanghai.

Rajah menunjukkan permintaan China untuk penghantaran fizikal adalah hampir sama dengan jumlah pengeluaran emas di seluruh dunia. Itu bukan salah cetak, Malah, setakat  tahun ini penghantaran emas Cina melalui akaun Shanghai Gold Exchange hampir 50% daripada jumlah pengeluaran global adalah untuk diri mereka sendiri. 

Ini akan menyebabkan berlaku bullish,kenaikkan harga emas kerana undang-undang asas penawaran dan permintaan menetapkan bahawa apabila bekalan berkurangan tetapi permintaan kekal malar atau memecut tinggi, harga yang lebih tinggi terhasil.

Bayangkan apa yang berlaku apabila benar-benar berlaku China membeli begitu banyak emas fizikal mungkin 100% daripada pengeluaran di seluruh dunia menjelang akhir tahun ini?.Pertama akan menjadi peluang tambahan yang saya jangkakan wujud turun naik semasa untuk pada minggu-minggu akan datang. Kedua berkaitan mengaut keuntungan. Pelabur Savvy boleh menjadi sangat sibuk dan sangat menguntungkan beberapa bulan dari sekarang.

Nota Editor: Saya berharap anda salah satu daripada pelabur-pelabur emas yang bijak.

Baca artikel penuh klik http://moneymorning.com/2013/07/10/if-you-own-gold-you-must-see-this-chart/

Ramalan harga emas atau jangkaan harga emas bagi tahun 2013 dan 2014 saya telah petik dari artikel ramalan harga emas sebagai tips melabur emas dan panduan menjual atau membeli di masa hadapan. Perlu di ingatkan, tiada siapa dapat meramal harga emas dimasa hadapan kerana harga emas dipengaruhi oleh banyak faktor. Saya sendiri tidak mempercayai ramalan harga emas, tapi mempercayai bahawa harga emas akan naik apabila tiba waktunya. Bagi pelabur emas tegar seperti saya, harga emas naik atau harga emas turun ada kebaikkannya dan mendapat keuntungan dengan strategi atau kaedah pelaburan yang betul.

Harga emas yang rendah dan tidak menentu adalah suatu kebaikkan bagi saya kerana memberi lebih peluang untuk mendapat keuntungan yang lebih dan cepat berbanding dengan harga emas yang naik seragam. Saya menggunakan pelbagai teknik dalam pelaburan emas fizikal seperti pelaburan jangka panjang, kaedah pemurataan harga,kaedah arrahnu atau kaedah formula one. Klik  STRATEGI MELABUR EMAS UNTUNG BERGANDA DALAM PELABURAN EMAS untuk belajar cara cepat boleh untung dengan kaedah formula one dalam pelaburan emas fizikal public gold.

Untuk memahami kaedah formula one,lihat rajah pembelian emas dan penjualan emas secara online seperti di bawah :

Booking beli emas 10 dinar secara online pada 6 julai 2013 berharga RM5500 dan kos pengurusan RM28 secara ansuran bulanan,epp menjadikan jumlah harga emas 10 dinar RM5528.Bagi anda yang berminat beli atau jual emas secara online dan mula melabur emas fizikal, klik DISINI dan klik login,register ( Pastikan ditulis nama introducer mohd zaidi bin junus dan kod introducer PG001425 ) setelah dapat username dan password boleh mula kunci harga beli emas dengan klik login,order dan placed order.

emas-10-dinar RAMALAN HARGA EMAS 2013 DAN 2014
beli emas 10 dinar

Jual emas 10 dinar melalui website public gold pada 17 julai 2013 dengan harga RM5515. Adakah saya untung atau rugi ?

jual-emas-online RAMALAN HARGA EMAS 2013 DAN 2014
jual emas online

Jawabnya… dalam 11 hari saja saya dah untung...

Pengiraannya :

Jual emas berharga RM5515 – beli emas RM5528 = rugi RM13
Dapatan komisen dealer beli emas 2% X 5528 = RM110
Dapatan komisen jual emas 0.5% X RM5515 = RM27
Jadi sebenarnya keuntungan saya RM137 – RM13 = RM124 dalam masa 11 hari.

Apa yang perlu saya lakukan ialah menjual emas lagi jika harga emas naik lagi dan jika harga emas turun, saya akan beli lagi..begitulah seterusnya…

Kaedah pelaburan emas strategi formula one ini adalah sesuai untuk pengedar emas public gold. Klik CARA MENJADI DEALER PUBLIC GOLD untuk menjadi pengedar emas public gold. Bagi bulan julai public gold memudahkan lagi pelabur emas untuk menjadi dealer melalui promosi emas dinar sempena bulan ramadhan. Klik PROMOSIRAMADAN PUBLIC GOLD PELUANG KEEMASAN JADI DEALER PUBLIC GOLD

 

Author: mohd zaidi junus

FOUNDER MASTER DEALER PUBLIC GOLD, PG001425 Pengalaman dalam pelaburan dan perniagaan emas fizikal sejak 2010 Pelaburan emas public gold adalah pelaburan terbaik untuk menjana aset harta, pelaburan masa depan, pelindung kejatuhan nilai wang, mengelak kebocoran wang dan peluang perniagaan untuk menjana pendapatan pasif seumur hidup yang boleh di warisi. Maklumat lanjut Whatsapp 019-9185593